Hírek

2005.12.07. 00:00

Szaddámot felingerelték a tanúk

F. K.

Kedden folytatódott Szaddám Huszein pere. A tárgyaláson egyre borzalmasabb részletek látnak napvilágot a bukott diktátor rezsimjének bűneiről. Hétfőn egy síita szemtanú, Ahmed Hasszán számolt be a rezsim börtöneiben elszenvedett kínzásokról. Elmondta, hogy a támadás után családjával együtt elfogták és vallatták. Testvérét elektrosokkal vallatták 77 éves apjuk szeme láttára. A foglyok közül egy embert lábon lőttek, másoknak karját és lábát törték.

Tegnap délelőtt kihallgattak többek között egy olyan nőt, akinek családját elhurcolták az iraki katonákf, és arra kényszerí-tették,  hogy sztriptízeljen a katonai vezetők előtt. A nő könynyek között számolt be arról, hogy a szülőfalujából elhurcolt gyermekeket és nőket elektrosokkal kínozták és többször megerőszakolták.

A volt diktátort a híradások szerint felizgatták a tanúvallomások, és megtagadta a további együttműködést a bírósággal. „Tudatában vagyok annak, hogy ki is végezhetnek, de nem félek a haláltól. A kivégzés manapság olcsóbb Irakban, mint egy pár cipő” – mondta Szaddám Huszein. A tárgyalás közben a bírói kollégium egyik tagját le kellett cserélni, mert kiderült, hogy a vádlottak egyikének köze lehetett a bíró testvérének kivégzéséhez.

Míg az exdiktátor a bíróság előtt áll, Irakban tovább tombol az erőszak. Donald Rumsfeld védelmi miniszter elismerte a CNN televíziónak adott interjújában, hogy „meglepte” az ellenállás hevessége. Közben két női öngyilkos merénylő legalább 27 embert ölt meg az egyik bagdadi rend-őrakadémián. Az első jelentések szerint további 32 ember, többségükban fiatal kadétok, sebesültek meg. A tájékoztatás szerint két, takarítóként ott dolgozó nő bement az akadémia egyik osztályába, és az  övükre szerelt pokolgépekkel az ott tartózkodókkal együtt felrobbantották magukat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!