Hírek

2005.12.12. 00:00

Szembesítik a vádakkal

Már a hágai Nemzetközi Törvényszék fogdájában van a háborús bűnökkel vádolt Ante Gotovina. Hazájában a hét végén mellette tüntettek a délszláv háború veteránjai.

Csák Elemér

Ante Gotovina öt év bujkálás után szombat este megérkezett Hágába. Ő a legmagasabb rangú horvát tiszt, akit háborús bűnök vádjával bíróság elé állítanak. „Meg tudom erősíteni, hogy fegyházunkba megérkezett Ante Gotovina. Első bírósági meghallgatása hétfőn 12.45-kor lesz. Gotovina beismerheti, vagy tagadhatja bűnösségét, mi pedig szembesíteni fogjuk a vádakkal” – jelentette a nemzetközi bíróság szóvivője.
Az első számú vád Gotovina ellen az 1995. évi Fergeteg hadművelet irányítása. Az idegenlégiósból lett tábornok néhány nap alatt megtisztította Horvátország középső részeit a szerbektől. Egy részüket deportálta, másokat állítólag a helyszínen kivégeztette. Hazájában háborús hőssé vált, a veteránok a letartóztatása óta országos demonstrációkat szerveznek, hogy békésen tüntessenek mellette. Hor-vátországban a hét végén is kisebb tömegek éltették.
Hága sem lehet teljesen elégedett, elsősorban azért, mert a két szerb főbűnös még valahol bujkál. „Azzal, hogy Gotovinát elfogtuk, figyelmünk Radovan Karadzsicsra és Radko Mladicsra irányul. Itt az ideje, hogy az ő ügyeiket is kivizsgáljuk” – mondta a szóvivő. A két szerb bűnösön kívül a hágai törvényszék még hat másikat keres.
Gotovinával szombat reggel
8 óra tájban két rabszállító autó indult nagy sebességgel egy Madrid környéki légibázis felé, ahonnan spanyol katonai repülőgéppel Hollandiába vitték a tábornokot. Elfogásának részleteiről az El País spanyol napilap számolt be. „Végül is meg kellett történnie” – mondta Ante Gotovina, amikor szerda éjszaka kattant a bilincs a kezén a Kanári-szigeteken, a tenerifei Bitacora nevű szálloda éttermében.
Az asztalt kilenc rendőrtiszt vette körül, amikor két vendég végzett egy üveg Marques de Caceres márkájú borral. „Ante Gotovina?” – kérdezték. A tábornok meglepődve pillantott fel ausztrál barátjával egyetemben. „Igen, én vagyok” – válaszolta.
Letartóztatást követően a nyomozók a többi között 24000 euró (hatmillió forint) készpénzt találtak 500 eurós címletekben a tábornok szállodai szobájában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!