Hírek

2006.01.11. 18:35

A hágai főügyész módosította a vádiratokat

Carla del Ponte, a Hágai Nemzetközi Törvényszék főügyésze módosította a Szerbiai Állambiztonsági Hivatal egykori vezetői elleni vádiratot.

BAMA

A módosítás értelmében az egykori ÁH-vezetők felelősek azért, hogy szerb félkatonai alakulatok háborús bűncselekményeket követtek el - tudósít a CENA.

Jovica Sztanisicsot, az Állambiztonsági Hivatal egykori vezetőjét és Franko Szimatovicsot, a Különleges Feladatokat Ellátó Egység (az úgynevezett vörössapkások) egykori parancsnokát a módosított vádirat azzal terheli, hogy felelősek a srebrenicai muzulmán hadifoglyok meggyilkolásáért, amit egyébként a Skorpiók nevet viselő félkatonai alakulat tagjai hajtottak végre. A vádirat a Skorpiókat az Állambiztonsági Hivatal egyik különleges egységének minősíti.

Szimatovicsot és Sztanisicsot a módosított vádirat értelmében nem vádolja az ügyészség a Vukovar melletti Ovcarán és a Mrkonjic Gradban elkövetett mészárlásért, de a srebrenicai bosnyákok tömeges likvidálása miatti parancsnoki felelősséggel igen. „Az Állambiztonsági Hivatal különleges egységei, amelyek Jovica Sztanisics és Franko Szimatovics parancsnoksága alatt álltak, s amelyek közé tartoztak a vörössapkások és a Skorpiók is, részt vettek a boszniai Szerb Köztársaság katonai egységeivel egyetemben 1995-ben az ENSZ-védelem alatt álló Zepa és Srebrenica elleni támadásban. Az offenzíva előtt néhány héttel Sztanisics és Szimatovics parancsot adott a Skorpióknak, hogy Szarajevó térségébe helyezzék át bázisukat, ahol Szimatovics parancsnoksága alatt tevékenykedtek” – olvasható a vádiratban.

A két vádlott jelenleg ideiglenesen szabadlábon várja a tárgyalás kezdetét. Várható, hogy hamarosan Hágába rendelik őket, hogy nyilatkozzanak a módosított vádiratról, tudósít a B92 Rádió.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!