Hírek

2006.01.16. 19:57

A hűtlenség ára

A sikeres üzletember, Charles (Clive Owen) tehetetlenül szemléli, amint egy francia akcentussal beszélő gengszter alakjában maga a megtestesült nyers erőszak (Vincent Cassel) bepofátlankodik privát szférájába: miután rajtakapja alkalmi barátnőjével, módszeresen tönkreteszi életét. A Kisiklottak jól bevált thrillerfordulatokra épít. Fordulatos, de kiszámítható módon az.

Bánky Bea

Egy lekésett menetrend szerint közlekedő vonattal kezdődik a főhős rémálma, bár kisiklott élete miatt a mindennapjai sem mentesek a feszültségtől. A gondoktól fuldokló főhős a következő szerelvényen megismerkedik egy vonzó üzletasszonnyal (Jennifer Aniston), aki – legalább egy éjszaka erejéig – felvidíthatná.

Jennifer Aniston alakítása és sötétebb hajszíne nem rossz kezdet ahhoz, hogy fokozatosan kitörjön a Jóbarátok sorozat butácska Racheljének szerepéből. Owen is hozza megszokott formáját. A két főszereplőt egymáshoz lökő vonzalom ugyanakkor már a film elején kissé lagymatagnak tűnik. Nem sokkal később pedig teljesen elhal, hiszen a közösen átélt brutális támadás után csak rossz emlék marad az, ami eredetileg kellemes kalandnak indult. A sokk feldolgozásának bemutatása érdekes kísérlet lett volna, ez a szál azonban nem kap elég hangsúlyt. Így – annak ellenére, hogy a cselekmény lassan bontakozik ki – a traumát átélt szereplők személyiségének változása sem elég drámai. Ami marad: a zsaroló zsinóron rángatja bábuját, a főhős pedig fizet, mint a katonatiszt. Amikor Charles végül megtörik és bevallja feleségének, hogy végig hazudott neki és gyakorlatilag megcsalta, nem látjuk az asszony reakcióját, így a drámaiság a hosszú felvezetés ellenére ismét elveszik.

Hősünk széles vállára nehezedő nyomást viszont jól érzékeltette a direktor Mikael Häfström. Pedig a cselekmény alapján kétségbe vonhatnánk Charles gerincének meglétét, hiszen arra készült, hogy megcsalja feleségét. Az alapvetően rendes férj, felelősségteljes apa és csiszolt elméjű, ám nem eléggé megbecsült munkaerő minden napja feszültségben telik. Lánya súlyos cukorbetegsége kemény lelki megterhelést és kényszerpályát jelent számára. A nagy nyomás alatt álló szegény ördögnek így titkon megbocsátunk, amiért életében először nem tudott ellenállni a csábításnak.

A hollywoodi befejezés – európai szemmel – a film leggyengébb pontja. Az erőviszonyok ugyanis végig nem voltak egyensúlyban. A sötét oldalon egy brutális, kegyetlen, agyafúrt és fizikailag erős gyilkos áll, aki többször alaposan helyben hagyta hősünket. Mi indokolja a főhős sikeres visszavágóját?

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!