Hírek

2006.01.13. 15:04

Elmarad a foci-vb nyitógálája

Szégyenletes kudarcot kell a németeknek elviselniük: most már biztosnak látszik, hogy elmarad az idei futball-világbajnokság sok energiával előkészített nyitógálája, írják a pénteken megjelent németországi lapok. Berlin megbukott, de München még megmentheti a helyzetet.

BAMA

Németország csalódott. Mára több forrásból is megerősítették a Berliner Zeitung értesülését, hogy nem fogják megtartani a június 7-ére tervezett nagyszabású show-t. Pedig az osztrák André Heller művészeti vezetésével összeállított műsorban fellépett volna többek között Peter Gabriel, Brian Eno,a Black Eyed Peas hip-hop banda, Jessey Norman operaénekesnő, olyan sportlegendák jelentek volna meg a gálán, mint Diego Maradona és Pelé, nem beszélve a több ezer önkéntes statisztáról. A Fifa azonban közbelépett.

A futballszövetség eredetileg 25 millió eurót hagyott jóvá a gálára, a műsor költsége azonban fokozatosan srófolódott fölfelé az idő előrehaladtával. A vétó pillanata tegnap jött el, amikor Heller bemutatta a Fifa vezetőségének az elkészült műsort. A szövetség embereinek állítólag nem tetszik az osztrák rendező koncepciója, és attól sem lettek lelkesek, hogy a 100-750 eurós jegyekért nem tolongtak a nézők. Ráadásul kiderült, hogy a berlini Olimpiastadionban, ahol a gálát tartották volna, gond van a gyepszőnyeggel.

A német közvélemény nagy szégyennek tartja, hogy így alakultak a dolgok. Azt azonban az illetékesek megerősítették, hogy a világbajnokságot kísérő kulturális programok nem maradnak el.

Berlin visszalépése után München bejelentette, hogy szívesen megrendezné a nyitógálát. A bajor fővárosban, az Allianz Arénában lesz június 9-én a hivatalos megnyitó és itt rendezik a torna első mérkőzését is, melyen a házigazda Németország Costa Rica ellen lép pályára. Christian Ude, a bajor főváros főpolgármestere két megoldást is elképzelhetőnek tart: az eredeti forgatókönyvvel, a nyitómeccs előtt egy nappal a müncheni Olimpiai Stadionban megrendezik a teljes gálát, vagy a hivatalos megnyitót bővítik ki és a németek mérkőzése előtt kerül sor az eseményre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!