Hírek

2006.01.26. 18:07

Embertelen körülmények az építkezéseken

Teát, melegedési lehetőséget, védőruhát kellene biztosítani a hidegben dolgozóknak. Ezt azonban gyakran nem teszik meg a munkaadók. Alábbi történetünk azt mutatja, hogy még az ÁNTSZ-ellenőrzés után sem.

Dávid Szonja - Tóth Marcella

„Hónapok óta még kezet sem tudunk mosni. Nincs semmilyen tisztálkodási lehetőségünk. Körülbelül száz ember dolgozik itt az építkezésen, gondolhatja hogy ez mit jelent. Csak mobil vécé működik, és ennyi” – hívta fel elkeseredetten szerkesztőségünket egy alvállalkozó, majd folytatta. – „A védőitalt már nem is említem. Tudom, hogy ilyen hidegben kötelező lenne megkapnunk, de erről szó sincs. Ha meleg teára vágyom, akkor megvehetem a büfében száz forintért, de ez a legkisebb problémánk.”– panaszkodott a budapesti Duna Toronynál egy építkezésen dolgozó szakmunkás. A férfi kérésünkre sem árulta el a nevét, nem véletlenül. Mint mondta: mindannyian attól félnek, ha szólnak, elvesztik az állásukat.

A névtelen telefonáló azt is elmondta, hogy az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálathoz (ÁNTSZ) bejelentés alapján kivonult és a helyszínen vizsgálta meg az ügyet. A száz munkás, köztük villanyszerelők, lakatosok, burkolók ígéretet kaptak a kivitelezőtől, hogy hamarosan megkapják a védőitalt. A reggel.hu az értesítés után járt utána a történteknek. Az ÁNTSZ sajtóreferense, Ritoók Emese elmondta, hogy a Duna Toronynál valóban tartottak vizsgálatot. A helyszíni szemlén az ÁNTSZ munkatársai találtak fűtött konténert, ez azonban használaton kívül állt. Valóban nem volt vízvételi lehetőség, mivel elfagytak a vezetékek. Az ÁNTSZ sajtóreferense szerint a szemle után a fűtött, de zárt konténert és egy másikat is megnyitott a munkáltató. Ők úgy tudják, az épületen belül három szinten biztosítanak vécéhasználati és kézmosási lehetőséget. Meleg tea fogyasztása eldobható pohárban, szerintük szintén megoldódott.

Azért tartottuk szükségesnek hangsúlyozni, hogy mindez az ÁNTSZ véleménye, mivel tegnap elmentünk az építkezés helyszínére, ahol a dolgozók némileg más tapasztalatokról számoltak be. Az igaz, hogy van mosdó, de csak kulccsal működik, azt pedig nincs kitől elkérni, mivel az épületben szinte soha senki nem tartózkodik – mondták a dolgozók, akik nevük elhallgatását kérték. Elmondásuk szerint semmilyen változást nem észleltek az utóbbi napokban. Továbbra is csak a védőruhát biztosítja számukra a munkáltató. Nem adják meg nekik a hidegben kötelezően előírt óránként öt-tíz perces pihenőidőt, és továbbra sem kapnak védőitalt.
Beavattak minket korábbi tapasztalataikba is. Elmondták, hogy még sosem dolgoztak olyan építkezésen, ahol az előírások szerinti körülményeket biztosították volna számukra.

A munkáltató kötelességeit rendelet határozza meg. A munkahely akkor minősül például hidegnek, ha a várható napi középhőmérséklet a munkaidő felénél hosszabb ideig nem haladja meg szabadtéren +4, zárt térben pedig a +10 Celsius fokot – mondta el kérdésünkre Barna László, az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség elnökhelyettese. A munkáltatónak óránként legalább 5, de legfeljebb 10 perces pihenőidőt kell engedélyeznie dolgozóinak, fűtött helyiségben. A hidegben dolgozók részére pedig védőitalt kell adni a munkáltatónak. A meleg teának 50 fokosnak kell lennie és biztosítani kell hozzá cukrot, illetve édesítőszert, valamint minden dolgozó számára poharat is. Ezen felül a munkaadónak kell gondoskodnia a védőruházatról is, kesztyűről, sisakról, kabátról, cipőről.

A rendkívüli hideg időjárás során a fővárosban összesen hat alkalommal jelentették, hogy a szabadban dolgozóknak munkáltatójuk nem biztosít megfelelő feltételeket. A panaszok többségében a melegedési lehetőség és a meleg védőital hiányát jelezték. Ha a munkáltató nem biztosítja a kötelezően előírt munkakörülményeket, az ÁNTSZ jegyzökönyvi, határozati és munkavédelmi bírsággal élhet.

Dávid Szonja - Tóth Marcella -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!