Hírek

2006.01.16. 19:02

Hétfőtől igényelhető az áfa-védjegy

Védjeggyel kívánja felhívni a figyelmet a kormányzat az olyan kereskedőkre, amelyek nem nyelik le az adócsökkentésből adódó hasznot. A védjegyhasználók listája nyilvános lesz.

Braunmüller Lajos

Áfa-védjegyet igényelhetnek hétfőtől azok a kereskedők, akik vállalják, hogy a januári adócsökkentést átvezetik áraikba. Az idei év első napjától 25 százalékosról 20 százalékosra zsugorodott általános forgalmi adó 4 százalékkal mérsékelheti az árakat. Természetesen csak azoknál a termékeknél, amelyekre eddig a legmagasabb áfakulcs volt érvényes. A mostani védjegyet az Ifjúsági, Családügyi, Szociális, és Esélyegyenlőségi Minisztérium (ICSSZEM) bocsátja ki mindazon kereskedelmi cégeknek, amelyek igénylik azt, és valóban csökkentik áraikat.

A védjegyet postai úton, vagy e-mailben igényelhetik a kereskedők és a szolgáltatók. Ebben az esetben nyilatkozniuk kell arról, hogy mely termékek árait csökkentik. Ez lehet a teljes, korábban 25 százalékos áfával terhelt termékkör, de a kereskedő meghatározhat egyes árucsoportokat is. Az áfacsökkentés utáni ármérséklés logóját a kereskedő, vagy a szolgáltató felhasználhatja saját reklámanyagaiban (például matricákon, plakátokon). Az áfavédjegy használatára egy negyedévre jogosult a gazdasági társaság. Ennek letelte után mindkét fél felülvizsgálja a korábbi döntést, és ha valóban érvényesek még a csökkentett árak, meghosszabbítják a logó használatát.

A tárca által pályázatra bocsátott pénzből árfigyelő akciót indított az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) is több más civil szervezettel együttműködve. A ellenőrző civilek között vannak a tipikus árérzékeny vásárlók: a nagycsaládosok, a nyugdíjasok, valamint képviselteti magát a Magyar Nők Szövetsége is – mondta el megkeresésünkkor Újlaki Vátz László, az egyesület szóvivője. Az ellenőrzést még a tavaly november végén, az áfacsökkentés kezdte az OFE. Az ellenőrzést április végéig folytatják, hogy kiszűrjék a szezonális hatásokat. Zömmel árucikkeket figyelnek, de néhány szolgáltatást is, például telefonárakat, vagy a kéményseprés díjait is megnézik az említett szervezetek. Eddig baranyai tapasztalataikról számoltak be: az itt felmért kereskedők csaknem fele nem érvényesíti áraiban az áfacsökkentést, s szinte minden vendéglátóhelyen a régi árakon számolnak.

A nyilvánosság erejét használjuk fel annak ellenőrzésére, hogy a kereskedők, szolgáltatók érvényesítik-e áraikban az áfacsökkentést – nyilatkozta lapunknak Mesterházy Attila, az ICSSZEM politikai államtitkára. Az áfacsökkentés érvényesítése nem kötelező, ezért sem akarta a minisztérium a hatóságot (a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőséget) bevetni. Az ellenőrzés nyilvánvalóan nem lehet száz százalékos, csak mintavételen alapulhat – tette hozzá az államtitkár. A nagy áruházláncok központi ármeghatározása mindenesetre nagy segítséget nyújt az árakat ellenőrző civileknek. Egy kereskedő nyilatkozata, mely szerint részt szeretne venni a programban nyilvánosságra kerül, ahogyan az is, ha megvonják tőle a logó használatának jogát. A minisztérium áfafigyelési nyereményjátéka is tart. Ennek során tavaly és idén ugyanarról az áruról, vagy szolgáltatásról kellett számlát kérni, és azt a tárcának beküldeni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!