Hírek

2006.01.10. 07:00

Ki örököl szegény férjem után?

Olvasónk férje meghalt. Közös házuk tulajdonjoga fele-fele arányban oszlott meg köztük. Két gyermekük volt. Az elhunyt tulajdonrészén a férj anyjának haszonélvezeti joga van.

BAMA

A hagyaték a halott férj után maradt fél házrész – mondták a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. A feleség az özvegy jogán törvény szerint holtig tartó haszonélvezetet szerez az ingatlan e részére. Mint olvasónk jelezte, egy haszonélvező már van: a férj édesanyja. Ha a jogot ő szerződéssel szerezte, akkor ezzel szemben az özvegy törvényes haszonélvezete előbbre való. Ha viszont törvényes az anyós haszonélvezeti joga, akkor övé az elsőbbség. Időben ugyanis ez került rá hamarabb a tulajdoni lapra.

Az apai házrész örököse a két gyermek. Fele-fele arányban jut nekik a hagyaték, azaz fejenként az ingatlan egynegyede. Az örökösödési illetéket ez után kell megfizetniük. Mindenki csakis a saját örökrésze után fizet adót. A haszonélvező jelenléte azonban csökkenti az ingatlan értékét. Hogy mennyivel, az függhet például attól, hogy a haszonélvező mennyi idős. (Minél fiatalabb, annál később vehetik birtokba a gyermekek az örökséget, így az illeték alacsonyabb.)

Fontos, hogy az örökösök nagykorúvá válásuk után két évig késedelmi pótlék nélkül fizethetik meg az illetéket. De még ekkor is kérhetnek méltányosságot. Ennek az esetben van jelentősége, ha nagy értékű az ingatlan, és magas az utána fizetendő illeték. A kiskorú gyermek ügyében egyébként törvényes képviselője (jelen esetben az édesanyja, az özvegy) jár el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!