Hírek

2006.01.23. 12:56

Kirámoltat velünk a türelmetlen tulajdonos

ÁTADÁS Olvasónk elhunyt hozzátartozójának csak holtig tartó haszonélvezeti joga volt a lakáson, amelyben élt. Olvasónk fél, hogy a tulajdonos által megjelölt időre nem lesznek kész a kiürítéssel.

BAMA

A haszonélvezeti jog erősebb, mint a tulajdonjog - de csak a haszonélvező haláláig. Ez, mint olvasónk írja, decemberben következett be. A tulajdonos, aki egyébként a szomszédban lakik, január végét jelölte meg a lakás kiürítésének határidejéül. Ez méltányos döntés - vélekedik dr. Schneider Péter jogász. Hogy a lakás nagy, és a benne lévő holmi sok, az más lapra tartozik. Az érzelmi indokok természetesen érthetők. Az örökös ugyanis sérelmezi, hogy a tulajdonos a lépcsőházban utánaszólt: igyekezzenek, mert neki február 1-jén már kell a lakás.

A jog nem érzelmi alapokon nyugszik - teszi hozzá a jogász. A tulajdonos bármilyen határidőt megjelölhetett volna a kiürítésre, hiszen az ingatlan az övé. Mondhatta volna azt is, hogy három napig vár, utána az utcára teszi a holmit. Ez persze embertelen dolog lett volna (a hölgy nem is cselekedett így), de jogos.

Ha a lakásban értékes (300 ezer forintnál többet érő) ingóság van, a hatóságnak persze idő kell, hogy felbecsülje. Ilyenkor a közjegyző kimehet a helyszínre, és zárolhatja a holmit. A bútorokat, a festményeket, netán a lakást is. Egészen addig, amíg a hagyatéki leltár el nem készül. A nagyértékű ingóságokért az örökösök a saját vagyonuk erejéig felelnek. Háromszázezer forinttól 18 millió forintnyi értékig az ingóságok után 11 százalék az illeték.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!