Hírek

2006.01.31. 00:00

Megfejik az önkormányzatokat?

Rosszul járhatnak az önkormányzatok, ha az adóhatóság úgy dönt, hogy az ingyenesen biztosított közterület után is áfát kell fizetniük. Pedig hazánkban általános gyakorlat, hogy nem kérnek pénzt a jótékonysági rendezvények szervezőitől.

Europress-összeállítás

[caption id="" align="alignleft" width="320"] A kaposvári tavaszi fesztivál rendezvényei közé tartozik a fúvós zenekari találkozó. A házigazda a képen látható Kaposvári Honvédzenekar
[/caption]Kaposváron többek között mozgóárusításra, jármű tárolására, vásár és rendezvény tartására lehet igénybe venni a közterületeket – tudtuk meg Sárdi Pétertől, a város vagyongazdálkodási igazgatójától. A díjak jelenleg 24 forinttól egészen 2600 forintig terjednek naponta négyzetméterenként. A nonprofit jellegű kulturális, illetve sportrendezvényekért jelképes, egyforintos bérleti díjat kér a város naponta.
Esztergomban a város és a régió lakosságának széles körét érintő ünnepi és kulturális valamint sportrendezvény esetén a szervezők mentesülhetnek a díjfizetés alól. Tavaly kéthetente rendeztek olyan eseményeket – gyermeknap, a kommunizmus áldozatainak ünnepe, önkormányzat, civil szervezetek, egyházi megemlékezések, március 15. stb. –, amikor a közterület díját elengedték a szervezőknek. Az önkormányzati eseményeken a területhasználat díjmentes.
Az esetleges jogszabályváltozás rendkívül rosszul érintené a városvezetést. Kiállítás, alkalmi vásár tartása jelenleg 210 Ft/m2/nap.
Gyöngyösön a közterületek használatáról szóló helyi rendelet szerint kulturális és sporteseményekre térítés nélkül bocsátja rendelkezésre a tereket, utcákat az önkormányzat. A városüzemeltetési igazgatóságon arról tájékoztattak: a „tisztán politikai” rendezvények nem jellemzők, a pártok általában valamilyen kulturális programmal kötik össze a szabadtéri összejöveteleiket, ilyenek például a majálisok, amelyekhez szintén díjmentesen vehetik igénybe a kiszemelt területet.
Pécsett csak és kizárólag a város önkormányzatának saját rendezvényei díjmentesek, minden egyébért díjat kell fizetni. Az egyéb kulturális jellegű rendezvények igényelhetnek azonban kedvezményt. Komoly problémát jelentene, ha a saját, ingyenes rendezvények után be kellene fizetni a 20 százalékos áfát: ez ugyanis jelentős, mintegy 60 millió forint pluszkiadást jelentene. Az olyan nagyszabású, nagy területet igénylő és huzamosabb ideig tartó önkormányzati eseményekkel együtt, mint például az országos színházi találkozó, a tavaszi fesztivál vagy a gasztronómiai fesztivál, melyek minden évben megrendezésre kerülnek, éves szinten nagyjából 300 millió forint plusz áfa közterület-használati díjat kellene fizetni a város kasszájába.
Békéscsabán egy pavilon felállítása a belvárosban 890 forint havonta négyzetméterenként, míg a legolcsóbb helyen csupán 245. A közgyűlés által kiemelten kezelt eseményeken nem kell a közterület-használatért fizetni, például a szilveszteri futógálán vagy utcai kosárlabdameccsen.
Szarvason ingyenes közterület-használatra sem az önkormányzat által szervezett események (május 1-jei majális, illetve az augusztus 20-ai kirakodóvásár), sem pedig az egyéb rendezvények alkalmával nincs lehetőség. A város két legnagyobb rendezvényét, a júliusi pásztortalálkozót és dudásfesztivált, valamint a szeptemberi szilvanapot a Vajda Péter Művelődési Központ szervezi. Mindkét rendezvényen tavaly négyzetméterenként napi 750 forintért adták bérbe a közterületet. Amennyiben be kell fizetni az áfát, ez hozzáadódik a közterület-használati díjakhoz.
Komáromban két kategóriát különböztetnek meg. Az egyik a komáromi városrész, a másikba Koppánymonostor és Szőny városrész tartozik. A második katergóriába sorolt közterület foglalási árai a felébe kerülnek a központi díjtételeknek. Például egy cirkusz napi 500 forintos négyzetméter áron foglalhat területet a komáromi részen, a másik városrészekben pedig 250 forintért. Az aláírásgyűjtés díja pedig naponta 500, illetve 250 forint négyzetméterenként.
Az elmúlt években nem érkezett a városhoz olyan megkeresés, amely jótékonysági rendezvényt kívánt volna tartani közterületen. A városi rendezvényekkor, mint például a Komáromi napok, saját magától nem szed területfogalalási díjat az önkormányzat.
Szekszárdon a közgyűlés gazdasági bizottsága dönt az ingyenes közterület-használatra vonatkozó kérelmekről – mondta Sümeginé Sági Ibolya, a városháza közgazdasági irodájának munkatársa. Évente néhány nagyobb rendezvényre adja a város térítésmentesen a terepet. A legjelentősebb események, mint például a Szekszárdi Szüreti Fesztivál, vagy a Gemenc Kupa kerékpárverseny esetében milliós nagyságrendű lenne a közterület bérleti díja.

Milliókba kerülhet a településeknek, ha kedvezőtlen döntést hoz az APEH

Be kell-e fizetni az áfát, ha az önkormányzatok ingyenes használatra biztosítanak közterületet rendezvényekhez? És ha cserébe más szolgáltatást kapnak? Állítólag vizsgálják az APEH-ban, milyen választ adjanak ezen kérdésekre. Az előzmény, az hogy a fővárosi önkormányzat az egyik cégnek elsősorban reklámfelületet biztosítana, amelyért cserébe többek között harminc korszerű vécéautomatát kapna, s a szerződés megkötése előtt állásfoglalást kértek – tudtuk meg Czuk Dorottya sajtófőnöktől.

Az üggyel kapcsolatos érdeklődésünkre az APEH-ban a következő választ kaptuk: az Art. 53. § (2) bekezdése értelmében az adóhatóságot a hivatali eljárása során tudomására jutott minden irat, adat, tény, körülmény tekintetében titoktartási kötelezettség terheli, így nem adhat tájékoztatást a hozzá érkezett beadványokról sem.

Pedig a tét nem kicsi, hiszen Magyarország minden önkormányzatát érinti, s jelentős összegeket kellene befizetniük egy kedvezőtlen döntés esetén.

Az üggyel kapcsolatos érdeklődésünkre az APEH-ban a következő választ kaptuk: az Art. 53. § (2) bekezdése értelmében az adóhatóságot a hivatali eljárása során tudomására jutott minden irat, adat, tény, körülmény tekintetében titoktartási kötelezettség terheli, így nem adhat tájékoztatást a hozzá érkezett beadványokról sem.

Pedig a tét nem kicsi, hiszen Magyarország minden önkormányzatát érinti, s jelentős összegeket kellene befizetniük egy kedvezőtlen döntés esetén. A kaposvári tavaszi fesztivál rendezvényei közé tartozik a fúvós zenekari találkozó. A házigazda a képen látható Kaposvári Honvédzenekar -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!