Hírek

2006.01.10. 18:23

Megszüntetik a magyar-román határon a duty-free boltokat

Legkésőbb a jövő héten elkészíti a román pénzügyminisztérium azt a törvénytervezetet, amelynek alapján megszüntetnék az országhatár mentén, a vámszabad területen működő vámmentes boltokat.

Lukács János, Kolozsvár

Az intézkedést a belügyminiszter azután jelentette be, hogy Traian Basescu államfő ismételten kifejezte elégedetlenségét a duty-free üzletek működésével kapcsolatban. Szerinte ugyanis ezek a boltok a cigarettacsempészet és a kábítószer-kereskedelem melegágyai, és legfeljebb a reptereken lenne megengedett a jelenlétük. A román adóhivatal vezetője egyébként már októberben fontolóra vette a duty-free boltok megszüntetésének javaslatát.

Duty-free üzletek a román-magyar határ szinte valamennyi közúti átkelőjénél működnek, itt az utasok rendszerint megállnak néhány percre olcsó cigarettát vagy alkoholt vásárolni. Időnként előfordul, hogy egy-egy turista a törvényes mennyiségen felül vásárol, és az Európai Unió területére próbálja csempészni az árut. Két nappal ezelőtt egy magyarországi férfit állítottak elő a Nyírbátori Határőr Igazgatóság munkatársai, aki Nyírábránynál szabályosan utazott ki Romániába, a vámmentes területen lévő üzletben 300 doboz zárjegy nélküli cigarettát vásárolt, majd megkerülte a határállomást és illegálisan tért vissza magyar oldalra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!