Hírek

2006.01.21. 07:00

Nekem ajándékozták az örökségüket

Olvasónknak meghalt a nevelőapja. Két féltestvére háromfelé osztotta a kettejük apja eladott házából származó pénzt. Olvasónk ajándékozási szerződéssel kapott egyharmadot.

BAMA

A kedves olvasó jól tudja: ha nevelőapja nem vette őt a nevére, akkor örökség sem szállhat rá utána. Az elhunyt nevén lévő ház végrendelet híján csakis a törvényes örökösöket, tehát az apa két édesfiát illeti meg. k tehát nagyon lovagiasan viselkedtek. Sőt, igazi jó testvérek módjára - reagáltak az esetre a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. Hiszen törvényes örökségük egy részéről mondtak le, amikor az egyharmadot odaajándékozták a féltestvérüknek.

A kérdés egyébként az, miképpen kell az ajándék után illetéket fizetni. A témával korábban már foglalkoztunk, de a konkrét eset kapcsán felelevenítjük. Az ajándékszerzési illeték fizetésének jól nyomon követhető szabályai vannak. A róla készült táblázat konkrétan meghatározza azok körét, akik az ajándékot kapják. Minél közelebbi rokona, hozzátartozója az illető az ajándékozónak, annál kisebb az adó mértéke.

Olvasónk a második csoportba tartozik. Ennek tagjai a nagyszülő, a testvér, az ajándékozóval nem egy háztartásban élő unoka. Az ajándék esetünkben pénz, amely nem lakás céljára szolgál. (Az maga a lakóingatlan volna.) Az illeték 18 millió forintig 15 százalék, 18 és 35 millió között 21 százalék. Ha az ingatlaneladásból származó összeg odaajándékozott egyharmada meghaladja a 35 millió forintot, olvasónknak 30 százalék illetéket kell fizetnie.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!