Hírek

2006.01.18. 07:00

Nem fonnyadnak az örökzöldek

A megállíthatatlanul folyó választási kampányban újabb témákat dobtak be a pártok. A Fidesz a tb-járulékot csökkentené, az MSZP az abortusz szigorításától félti a magyar nőket.

Éber Sándor

Hogy a választási kampány a voksolás idejének nyilvánosságra hozatala előtt csúcsra jár, mi sem bizonyítja jobban: a pártok naponta újabb ötleteket „dobnak be” a köztudatba, részben ígérgetve, részben ellenfeleikkel riogatva a választókat.

Orbán Viktor Dombóváron azt jelentette be, hogy a Fidesz győzelme esetén tb-járulékot 29-ről 19 százalékra csökkentené, különben munkahelyek tízezrei szűnhetnek meg. A Fidesz elnöke szerint ez akár júliustól is lehetséges lenne. „Ha nem csökkentik a tb-t akkor a munkahelyek megszűnése miatt folyósított többlet munkanélküli segély újabb súlyos kiadásokat jelentene a költségvetésnek” – jelentette ki Orbán.

 Gyurcsány Ferenc miniszterelnök bizarrnak nevezte vetélytársa elképzeléseit. A miniszterelnök szerint a tb-járulék csökkentése 500 milliárd forintba kerülne, s veszélyeztetné a nyugdíjak kifizetését, a járulékcsökkentés pedig nem teremtene kellő mennyiségű új munkahelyet. „Orbán terve harminc százalékos megszorítást jelentene a nyugdíjak és az egészségügy területén” – jelentette ki Lendvai Ildikó. Az MSZP frakcióvezetője szerint 800 ezer új munkahely kellene a 650 milliárd forintnyi bevétel pótlásához. Lendvai kijelentette, hogy 2007-ben 26, 2009-ben pedig 24 százalékra csökkentenék a tb-járulékot.

A szocialisták a héten ugyanakkor az abortusz kérdését emelték be újra a kampánytémák közé. Újhelyi István, az MSZP alelnöke attól félti a magyar nőket a Fidesznek és a KDNP-nek írt nyílt levelében, hogy a két párt további radikális megszorításokat tervez a terhességmegszakítással kapcsolatban. A szocialista honatya szerint Semjén Zsolt, a KDNP elnöke még nemi erőszak esetén is megtiltaná az abortuszt. Az Orbán-kormány a hazai és nemzetközi tiltakozások ellenére is szigorított a vonatkozó törvényen, mellyel a nőket és az ENSZ egyezményét is megsértették.

„Orbán már hónapok óta adó- és járulékcsökkentést ígér, a tb-járulék csökkentése azonban eddigi legkonkrétabb javaslata” – mondta lapunknak Kumin Ferenc. A politológus szerint e mögött az a megfontolás van, hogy a kisebb összeget több ember fogja befizetni, s így lehet szürkébb, vagy fehérebb a fekete gazdaság. Kérdés, hogy a kritikus költségvetési helyzetben ezt meg lehet-e csinálni. Gyurcsány viszont úgy számol, hogy ezzel kevesebb pénz folyna be az államkasszába. Az igazság valahol a két álláspont között lehet. Kumin szerint ez egy olyan téma, amely érdekes vitát eredményezhet a kampányban. „Az abortusz kérdése várható volt, hogy újra a kampány része lesz; az etikai, a költségvetést nem érintő kérdések – mint az eutanázia, vagy droghasználat – ugyanis népszerű elemek” – mondta a politológus. Kumin úgy véli, az abortusz vagy a tb-járulék csökkentése sokkal érdekesebb kérdés a kampányban, mint a Magyar Vizsla, vagy a Kende Péter Orbán Viktorról írott újabb könyvének ügye.

„A kampány már régóta dübörög teljes mértékben, már nem lehet tudni, hogy mennyire lehet még fokozni” – mondta Debreceni József. A politológus szerint egyes ideológiai kérdésekkel a kormányoldal félelmet próbál kelteni Orbánnal és a Fidesszel szemben. A morális kérdések napirenden tartása, mint az abortusz, érdekli az embereket, főként a nőket. Az olyan konkrét ügyekkel, mint például az adók és járulékok csökkentése, azonban sikeresebb lehet a kampányfinisben, ahogy ezt például a közalkalmazottak 50 százalékos béremelésével tette 2002-ben Medgyessy Péter.

„Elvileg van némi realitása annak, hogy radikális járulékcsökkentéssel munkahelyeket teremtsen a politika, és így többletbevételekhez jusson a költségvetés, de ez csak hosszú távon működne” – nyilatkozta lapunknak Zara László, az Adótanácsadók Egyesületének elnöke. A problémákkal küszködő kis- és középvállalkozásoknak ugyanis a létszám megtartása mellett elsősorban a hatékonyságot kellene növelniük a zsebükben maradó pénzből. Csak évek múltán hozná meg ez a fejlesztés annak a gyümölcsét, hogy valóban létszámot tudnának bővíteni a foglalkoztatók, addig pedig komoly bevételtől esne el a költségvetés. „A felvetés pillanatnyilag csak választási ígéretként értékelhető, amelyet nem mindig szoktak betartani” – tette hozzá az elnök.

A Fidesz még kivár választási programjával

„A Fidesz elnöksége egyelőre taktikai okokból nem hozza nyilvánosságra egy hete elkészült választási programját, azt a legjobb pillanatra tartogatják” – jelentette ki Kövér László, a párt országos választmányának elnöke Szekszárdon. Kövér azt mondta: a Fidesz nem akarja azt a hibát elkövetni, „hogy Gyurcsány Ferenc olyan arcátlanságához szolgáltassunk muníciót, hogy bármit képes magáévá tenni, lízingelni, nemcsak ingatlanokat, hanem szellemi termékeket is”. Kövér László szerint az MSZP-SZDSZ koalíció mellett álló véleményformáló értelmiség jelentős része számára az egyetlen érv, ami miatt elnézik és eltűrik az MSZP-SZDSZ koalíciót, az, hogy „ha az Orbán visszajön, akkor az rettenetes lesz”.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!