Hírek

2006.01.15. 17:27

Szabályozott szavazatok

Az Egyesült Államok a támogatások csökkentésével fenyegette meg a palesztinokat, ha a Hamasz bekerülne az új kormányba.

Farkas Károly

Engedélyezte az izraeli kabinet a Kelet-Jeruzsálemben élő palesztinok voksolását, azzal a feltétellel, hogy a Hamaszra nem adhatnak le szavazatot a zsidó állam területén élők. Ez volt a kabinet első igazán jelentős döntése azóta, hogy Ariel Saron kormányfő január negyediki szélütése óta öntudatlan állapotban van. A kelet-jeruzsálemi választásokon az összesen 132 parlamenti mandátum közül 9 sorsáról fognak dönteni a palesztin választók. Az izraeli kormány öt postahivatalban engedélyezte a palesztinok szavazását Kelet-Jeruzsálemben, éppen úgy, mint az 1996-os palesztin választásokon vagy a tavalyi palesztin elnökválasztáson. Izrael korábban ellenezte a kelet-jeruzsálemi választás megtartását a Hamasz részvétele miatt, amely a zsidó állam elpusztítását tűzte ki céljául, és öngyilkos merényletek sorát követte el Izrael ellen. Ehud Olmert, ügyvezető kormányfő úgy fogalmazott, hogy „a Hamasz semmilyen formában nem teheti be a lábát Jeruzsálem semelyik részébe”. Mahmud Abbász palesztin elnök korábban kijelentette, hogy az egész választást elhalaszthatják, ha Izrael nem engedélyezi a kelet-jeruzsálemieknek is a szavazást.

Pedig a Hamasz a választások nagy esélyese. A felmérések szerint igen jó eredményre számíthat, jelenleg fej-fej mellett áll a Mahmúd Abbász által vezetett, mélyen megosztott Fatah mozgalommal, amely több mint egy évtizede áll a Palesztin Hatóság élén, és magán viseli a korrupció bélyegét. A Hamasz viszont sikerrel alakította ki magáról a korrupciótól mentes mozgalom képét, és népszerűségét kiterjedt karitatív tevékenysége is növelte.

A Hamasz a nemzetközi közösség szemében is szálka: az amerikai kormány csökkenti a palesztinoknak szánt pénzügyi segélyek összegét, ha a szervezet szerepet kap a felálló palesztin kormányban. A Bush-kormányzat így akarja fokozni a nyomást Mahmúd Abbászra az Egyesült Államok által terrorista szervezetnek minősített radikális csoport lefegyverzésére. A Hamasz elutasította a washingtoni fenyegetőzést. Hasonlóan reagált Mahmúd Abbász palesztin elnök is szombati nyilatkozatában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!