Hírek

2006.02.15. 00:00

Kötelező személyi irat és füsttilalom a briteknél

Fél évszázad után megnőtt az esély arra, hogy ismét személyit kapnak a britek. A tervezet egyelőre a parlament két háza között vándorol.

Cs. E.

Hétfő este az alsóház – amely a nem választott főrendi kamara törvénymódosításait felülírhatja – két fő pontban a kormány álláspontját szavazta vissza a törvénybe: egyrészt kötelező lesz az igazolvány, jóllehet ehhez később még további személyi jogi garancia-törvényeket terjeszt be a kormány, másrészt az igazolványok tulajdonosainak adatait egy központi állami nyilvántartásba kell majd felvenni. Ez utóbbi kialakítása 2008-ban kezdődne. A személyazonosító kártyába beépített elektronikus csipen a tulajdonos összes biometrikus adata szerepelni fog, legfőképp ujjlenyomata és szemének szivárványhártyája, gyakorlatilag hamisíthatatlanná téve az igazolványt. Jelenleg az egyetlen létező brit fényképes személyazonosító okmány – az útlevélen kívül – a jogosítvány.

A brit törvényhozás előtt szereplő másik „történelmi” jogszabálytervezet, hogy – a magánklubokat kivéve – betiltják a dohányzást a nyilvános helyeken, még a kocsmákban is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!