Hírek

2006.03.13. 15:05

A naplója végzett a szegedi doktorral

Több hónapon keresztül írta szorgalmasan Szegedidoktor (ál)néven netnaplóját a csongrádi megyeszékhelyen egy mentőorvos, cseppet sem visszafogott hangvételben. A "jópofa" történetek miatt távoznia kellett munkahelyéről, és netnaplóját is jobbnak látta megszüntetni.

Szőke László

Az elnémulás hónapokkal ezelőtt történt, a hír mégis, még mindig, azóta is friss: beteg a magyar egészségügy!

[caption id="" align="aligncenter" width="220"] Mentősnek lenni jó? (illusztráció)
[/caption]

Veszélyes a naplóírás
A sürgősségin sok minden történik. Szegedidoktor pedig úgy vélte, internetes naplót ír a munkahelyén tapasztaltakról, és nem rejti billentyűzet alá azokat a sztorikat sem, melyek nem éppen válnak a mentős szakma dicsőségére. Főnökei is így gondolták, s ezt bizonyították is, mert miután kiderült, hogy ki írja a szegedidoktor.freeblog.hu-n a beszámolókat, távoznia kellett munkahelyéről. Kevéssel a munkahelyváltoztatást követően nyoma veszett a szegedidoktor netnaplónak is.

Szegedidoktor így ír a dolgokról: a munkahelyváltoztatás "...egyetlen szépséghibája, hogy a főnök egyből megtiltotta, hogy bármi is kikerüljön az internetre, ami ott történik. Kár, mert az emberi hülyeség szép példái itt is jelen vannak, és a mai magyar egészségügy siralmas állapotáról is sokat lehetne írni, de ha csak egy mód van rá, innen nem szívesen rúgatnám ki magam."

Zaftos sztorik
1. "Történt, hogy üldögéltünk a mentőállomáson, nagyon nem volt semmi dolgunk, kockásra untuk a fejünket. Egyszercsak bejön egy középkorú nő, és előadja bánatát, miszerint ő szociális gondozó, egy idős bácsihoz jár, aki már évek óta szépen növesztgeti heresérvét, és mostanra annyira panaszos lett, hogy hajlandó lenne kórházba menni vele. Eddig ugye nem óhajtott orvoshoz fordulni, de most meg ugye mentő vigye be. No sebaj, mivel nem volt benn szállítóautó, a szolgvez. megkérdezte tőlem, hogy hajlandóak lennénk-e bevinni, úgysincs most más feladat. Mondom, rendben, menjünk. Kirobogunk, összeszedjük a papát, aki egy fürdőköpenyben, pingvinléptekkel kisétált a kocsihoz. Beszáll, mondom nézzük már meg azt a sérvet. Az öreg szétlebbenti a fürdőköpenyt, én meg az ápolóval együtt: HŰBAZZEG!!! Térd alá ért a sérve, akkor volt, hogy három focilabda simán elfért volna benne."

2. "Egy apró szösszenet az intenzív osztályról: a donor-alapanyagnak kikiáltott (tehát elvileg agyhalott) betegről kiderült, hogy van spontán légzése (tehát az agyának egy kis része még működik), vagyis még nem lehet kiszedni a szerveit. Most várnak..."

3. "...a mentő hozott egy fiatal, csinos lányt, akinek csupa vér volt az ágyéka, a történet az volt, hogy buli után leült a földre, és véletlenül beleült egy ágba, ami felsértette a ... hm, szóval a legrosszabb helyen sértette fel az az ág. Kicsit furcsa volt nekem a történet, de hát lány sem vagyok, bulizni is ritkán jutok el, ágba sem ültem még :)."

Kritika
"Bárki is hiszi azt, hogy a minisztérium (vagy egyéb illetékes elvtárs) nincs tisztában azzal, hogy mi zajlik ma a magyar egészségügyben, nagy tévedésben él. A döntéshozók nyilvánvalóan tudják, mi a helyzet, de semmit sem tesznek ellene, sőt elősegítik a folyamatot azáltal, hogy évek óta hatalmas összegeket vonnak el, nem rendezik az eü. dolgozók bérét és jogállását, ellehetetlenítik az orvosképzést, orvosellenes médiakampányt rendeznek. Az egészségügyünk úgy-ahogy még működik, de senkinek se legyenek illúziói: a nyugati finanszírozás tizede-huszadáért nem lehet nyugati színvonalú ellátást nyújtani, sem körülményekben, sem eredményekben. A körülményeket mindenki ismeri, aki olvas újságot, vagy meglátogatta a kórházban a beteg nagymamáját, de azt már kevesebben tudják, hogy a tényleges gyógyulási mutatók is romlanak, egyelőre csak kevésbé, később majd jobban, mivel egyrészt lelépnek a szakemberek, másrészt nincs pénz modern eszközöket, anyagokat venni."

Szegedidoktor és a személyiségi jogok
A Dél-alföldi Regionális Mentőszervezet szakmai vezetője, Simon Mariann a Délmagyarországban reagált a naplóra, keményen: "Sokan elfeledkeznek arról, hogy van Magyarországon egy adatvédelmi törvény, és van az egészségügyi adatok kezeléséről szóló jogszabály." Szerinte egészségügyi dolgozóhoz méltatlan hangnemű, nyelvezetű és tartalmú írásos megnyilatkozás a hasonló webnapló.

Végkifejlet
Szegedidoktor dolgozik új munkahelyén, hallgat, az egészségügyben pedig nem sok változik. Mit nem sok, semmi...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!