Hírek

2006.03.12. 19:43

Ajándék a Székelyföldnek

A hivatalosságokon kívül több száz érdeklődő jelenlétében avatták fel vasárnap délben Csíkszereda központjában a Magyar Köztársaság főkonzulátusát. „Nagy nap a mai mindannyiunk számára – mondta Somogyi Ferenc külügyminiszter a székelyföldi Hargita megye központjában. – Úgy érzem, a Székelyföld nagy ajándékot kapott azzal, hogy hosszú évek után, először a történelemben, magyar főkonzulátus működhet ebben a városban.”

Lukács János

A magyar diplomácia vezetője kiemelte, fontosnak tartja, hogy a képviselethez tartozó székelyföldi megyék mellett a Kárpátokon túli, román többségű megyék hatóságaival is aktív, hasznos együttműködést lehessen kialakítani. Somogyi elismerően méltatta az RMDSZ-nek a külképviselet megnyitásában kifejtett szerepét, hangsúlyozva, a romániai magyarok pártja számos eszközzel rendelkezik a kétoldalú kapcsolatok fejlődésének befolyásolását illetően. A román külügyminisztérium képviseletében Valentin Naumescu államtitkár úgy értékelte, hogy a magyar–román kapcsolatok a térségben példaértékűek, és a magyar főkonzulátus csíkszeredai megnyitása azt bizonyítja, a kétoldalú kapcsolatok jó irányba fejlődnek. Ráduly Róbert, Csíkszereda polgármestere arról beszélt, hogy a magyarságnak ugyanolyan határozottsággal kell kiállnia céljai mellett, mint ahogyan azt a főkonzulátus megvalósításáért tette. A magyar zászlót Somogyi Ferenc húzta fel, miközben a fúvós zenekar a román, a magyar, majd a székely himnuszt játszotta, az egybegyűltek viszont csupán a magyar és a székely himnusz éneklésébe kapcsolódtak be. A piros-fehér-zöld szalagot Somogyi Ferenc és Valentin Naumescu vágta át. A csíkszeredai magyar főkonzulátus csütörtöktől immár a Petőfi utcai székhelyén fogadja az ügyfeleket.

A főkonzulátus megnyitását a tavaly októberben Bukarestben tartott közös magyar-román kormányülésen véglegesített megállapodás tette lehetővé. Maga az intézmény január harmadikától kezdte meg működését, de akkor még csak a főkonzuli rezidencián, és csak korlátozott feladatkörrel. A képviselet tényleges hivatali helyiségeinek otthont adó, magyar szempontból helytörténeti értékű Pál Gábor-féle ház bérleti szerződésének megkötését, illetve a felújítási munkálatokra kiírt közbeszerzési eljárást követően azonnal megkezdődött az épület belső és külső rekonstrukciója. Erdélyben eddig csak Kolozsváron működött magyar külképviselet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!