Hírek

2006.03.13. 14:45

Belgrádban temetik el Milosevicset

Abban a városban temetik el a szombaton elhunyt Szlobodan Milosevics, egykori jugoszláv és szerbiai elnököt, amelyikben uralkodott, s amelyikben, sokak meggyőzősdése szerint, ítélkezni kellett volna felette.

Sz. P. A.

Nem teljesülhet Szlobodan Milosevics családjának óhaja, hogy az egykori elnököt Belgrádban, állami tiszteletadás mellett, a nemzet nagyjainak sírsorában temessék el -jelentette be Zdenko Tomanovics, az elhunyt Milosevics jogi tanácsadója. "Kérvénnyel fordultam a holland hatóságokhoz, hogy tegyék lehetővé fiának, Marko Milosevicsnek, hogy lehetőleg még ma elutazhasson édesapja holttestéért" - jelentette ki a jogász.

"A szerb kormányt is értesítettem arról, hogy a hatályos rendelkezések értelmében van jogalapja annak, hogy a család álláspontjával összhangban, a legmagasabb állami tiszteletadéás mellett helyezzék őt örök nyugalom, hiszen életében Jugoszláviának és Szerbiának is elnöke volt" - mondta Tomanovics.

Szerbia és Montenegró Államközösségének legfelsőbb védelmi tanácsa ugyanakkor nem engedélyezi, hogy a hadsereg bármilyen formában is szerepet vállaljon a temetési szertartásban. Az erről szóló határozatot hétfőn hozták meg Borisz Tadics szerb elnök javaslatára, a szolgálati szabályzattal összhangban - áll az erről kiadott közleményben. A döntés rendelkezik arról is, hogy az elhunyt elnök nem kaphat helyet a belgrádi temetőben a nemzet nagyjainak sírsorában.

Nenad Bogdanovics, Belgrád polgármestere röviddel ezután bejelentette, hogy szó sem lehet arról, hogy Milosevicset ehelyett, mintegy második lehetséges megoldásként, a fővárosi Új Temetőben Belgrád díszplgárainak temetkezési helyén helyezzék örök nyugalomra. "Továbbra is fenntartom azt a véleményemet, miszerint itt csakis olyan személyeket lehet eltemetni, akik életükkel és életművükkel pozitívan, nemesen és humánusan járultak hozzá a főváros fejlődéséhez" - olvasható a polgármesternek a Beta hírügynökséghez eljuttatott közleményében.

Bogdanovics hangsúlyozta, hogy azok a nyomok, amelyeket Milosevics rezsimje hagyott maga után, egyáltalán nem emelik őt olyan rangra, hogy Belgrád nyagyjai, s a szerb történelem jeles alakjai között valaha is helye legyen.

A temetés tehát Belgárdban lesz, állami tiszteletadás nélkül, s valószínűleg valamelyik köztemetőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!