Hírek

2006.03.22. 18:08

Bush elnöksége alatt marad az USA Irakban

Az Irakból való távozásra szólította föl az amerikaiakat Ali Hamenei, Irán legfőbb politikai és vallási vezetője. Az ajatollah kizárta, hogy Washington és Teherán között párbeszéd lehetne más vitás kérdésekről.

Cs. E.

Közben kiderült: várhatóan egyhamar nem vonul ki az Egyesült Államok Irakból - legalábbis a következő három évben biztosan nem. Erre George Bushnak az a megjegyzése utal, amelyet egy Fehér Házban tartott sajtóértekezleten tett. Amikor az amerikai elnököt arról kérdezték, hogy látja-e előre, mikorra lehet számítani a teljes iraki kivonulásra, azt mondta: „Erről már a jövőbeli elnökök, és Irak jövőbeli kormánya dönt majd - mondta - Optimista vagyok és úgy vélem, sikerrel járunk. Ha nem, akkor kivonom a csapatokat” - tette hozzá.

Az a kilátás azonban, hogy az amerikai csapatok 2009-ig Irakban maradjanak, várhatóan nem segít majd Bushnak abban, hogy meggyőzze az egyre kétkedőbb amerikai közvéleményt az iraki helyzet javulásáról - írja a Guardian. A 2003 márciusa óta tartó harcokban eddig 2320 amerikai katona vesztette életét, és az elnök egyre inkább elveszti az amerikaiak bizalmát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!