Hírek

2006.03.16. 10:51

Cyber-rovarok hadserege

A Pentagon tudósai olyan cyber-rovarokból álló hadsereg bevetését tervezik, amelynek tagjai segíthetnek a robbanóanyagok felderítésében. Az elképzelés szerint, ha valamelyik rovar robbanóanyagot talál, jelet küld a központnak.

BAMA

Az elképzelés szerint a cyber-rovarok hadseregének minden tagja távirányítással működik, s ha valamelyik rovar robbanóanyagot talál, jelet küld a központnak. Az alapötlet az, hogy a rovarok testébe még lárva korukban mikro-rendszereket ültetnek, amelyeket az állat később beépít a szervezetébe, s így távirányíthatóvá válik. A BBC-nek nyilatkozó szakértők szerint a terv egyes részei ugyan megoldhatónak tűnnek, más ötletek viszont egyenesen nevetségesek.

Az irányítható rovarok ötlete nem teljesen új. Az eddigi hasonló próbálkozások azonban kudarcot vallottak, mert a robbanóanyag felderítésére használt darazsak az utasítások ellenére egy idő után csak a táplálkozással és az utódlással foglalkoztak.

Az új tervet egy, az amerikai hadsereg technikai fejlesztéséért felelős ügynökség (Defence Advanced Research Projects Agency) dolgozta ki. Eszerint a rovarok evolúciós változását kihasználva elérhető, hogy az idegen testet metamorfózisuk közben beépítsék szervezetükbe. A rovarok ugyanis képesek arra, hogy a bebábozódás és a kifejlett rovar közötti változás alatt megújítsák testük szöveteit, sebeiket begyógyítsák, s így az idegen tárgy köré rendezzék el belső szerveiket. A lárvákba olyan mikro-rendszereket ültetnének be, amelyek segítségével a kifejlett rovar távirányíthatóvá válna, vagy könnyen beazonosítana bizonyos kémiai anyagokat, köztük a robbanószereket. A sikeres bevetés azt jelentené, hogy a cyber-rovar 100 méteres távolságból megérezné a robbanóanyagot, s annak helyét 5 méteres pontossággal jelezné. A hadsereg minden tagja különböző adatátvivő érzékelőkkel is rendelkezne, amelyeken keresztül az információ eljutna a központhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!