Hírek

2006.03.16. 19:58

Fideszes titkos adatok egy sarkadi számítógépen?

A gyulai városháza épületében működő kistérségi társulási iroda egyik alkalmazottjának számítógépén mintegy nyolcezer nevet tartalmazó adatbázist és további politikai tartalmú leveleket, iratokat találtak március 14-én.

Szőke Margit

A beérkező levelek között akadt olyan is, amelynek feladója a sarkadi fideszes polgármester közeli kollégájától érkezhetett. A munkatárs gépében talált névsorban a választókerületben élők egy része szerepelt: neveik mellett 7-8 számjegy is állt.

A gépen dolgozó munkatárs azzal védekezett, hogy a neveket távmunka céljából otthoni gépére kapta, később bevitte hivatali gépére, de nem dolgozott vele. A talált anyagot két cédére mentették: ez egyik a közjegyzőnél van letétben, a másikat a kistérség átadta a megyei választási bizottságnak – a testület már vizsgálja az esetet.

Egyes forrásaink szerint a kistérségi alkalmazott gépén országos adatbázisból és helyi gyűjtésből származó adatok voltak. A nevek mellett betűk is álltak: Sz, mint szimpatizáns, E, mint ellentábor. Úgy tudjuk, a Fidesz kezelésében lévő adatbázisról van szó.

Értesüléseink szerint a helyben gyűjtött adatok egy része Sarkad fideszes polgármesterének hivatalából került a volt kistérségi alkalmazott gépére. Megkerestük Tóth Imre fideszes országgyűlési képviselőt, Sarkad polgármesterét, aki elmondta: pillanatnyilag nem tud nyilatkozni, szeretné a teljes anyagot megismerni, mivel különböző helyeken nem egyformán jelent meg minden. Az Országos Választási Bizottság most tárgyalja az ügyet.

A lebukott munkatárs azt kérte, hogy állásából közös megegyezéssel távozhasson, s hogy töröljenek a gépéből mindent. Kérését nem teljesítették, azonnali hatállyal elbocsátották, gépét lezárták és csak közjegyző jelenlétében nyitották ki a számítógép könyvtárait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!