Hírek

2006.03.30. 00:00

Ismét zuhanórepülésben a forint

Tóth M.

A forintárfolyam lassan egy hónapja erősen ingadozik. Tegnap újra 268-ra gyengült a hazai fizetőeszköz árfolyama az euróhoz képest, a következő napokban át is lépheti a 270-es szintet. A tegnapi forintgyengülést elsősorban az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) keddi kamatemelése okozta – mondta el lapunknak Barcza György, az ING elemzője. A mostani emeléssel, amely egyhuzamban immár a 15., az amerikai alapkamat már 4,75 százalék. Az elemzők a kamat további növelésére számítanak. Várhatóan az Európai Központi Bank is emeli az alapkamatot a közeljövőben a német gazdaság erősödése miatt.
A régió más valutáit is gyengítette az amerikai döntés, azonban a forint jóval érzékenyebben reagált erre – mondta el Veseta Nándor, a Biztonság Invest elemzője. Ez főként a magyar államháztartási hiány következménye. Továbbá az is sebezhetőbbé teszi a hazai fizetőeszközt, hogy a nyugat-európai, illetve amerikai és a magyar irányadó kamat között egyre csökken a különbség.
Ha a Magyar Nemzeti Bank jelentős mértékben, 0,5–1 százalékkal megemelné az alapkamatot, akkor ismét 255 alá kerülne a forint/euró árfolyama – véli az elemző. A választásokig valószínűleg marad a bizonytalan helyzet, és a forint árfolyamának erőteljes ingadozása. Addig ugyanis várhatóan a magyar jegybank nem emeli az irányadó kamatot.
Ezt erősíti meg Járai Zsigmond nyilatkozata, miszerint nincs nyomás alatt a Magyar Nemzeti Bank, hogy megváltoztassa a kamatszintet a keddi Feddöntés nyomán. Megismételte: az eddigi forintgyengülésnek nincs jelentős hatása az inflációra. Az elemzők szerint most mutatkozik meg a tartósan alacsony irányadó kamatszint hatása, a gyengülő forintárfolyamban. Ez azoknak a vállalatoknak kedvező, akik exportálnak. Azoknak kedvezőtlen, akik devizában adósodtak el.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!