Hírek

2006.03.14. 12:31

Kétéves mélyponton a forint

Ma sem szűnt az izgalom a forint látványos leértékelődése körül. Az euróhoz viszonyított árfolyama két éve nem tapasztalt szintet ért el, és olyan újabb küszöböt lépett át, amelyiknek jelentőséget tulajdonítanak devizapiaci szakértők.

M. J.

Ma délelőtt a forint euró-árfolyama már elérte, sőt valamivel meg is haladta a 266 forintot. Erre két éve nem volt példa. A 260 forintos forintos lélektani küszöböt már a múlt héten átlépte, de a magyar fizetőeszköz gyengülése nem állt meg. A múlt héten még a legtöbb szakértő, közöttük Járai Zsigmond, a Nemzeti Bank elnöke is úgy nyilatkozott, hogy a jelenség nem korlátozódik a forintra, hanem közép-kelet-európai tendenciáról van szó, hiszen a lengyel zloty és a szlovák korona is együtt gyengült a forinttal. Kedden azonban ismét felmerült a gyanú, hogy esetleg mégis szó lehet a forint elleni támadásról, hiszen ma a régió többi valutája, a lengyel zloty és a szlovák korona gyengült ugyan, de kisebb mértékben a forintnál. 

Heves árfolyamingadozásról, hektikus és nagy forgalmú piacról számoltak be a délelőtti órákban a devizapiaci kereskedők. Arra azonban egyelőre nem utalt semmi, mondták, hogy a havonta szokásos pár millió euró eladásán kívül a Magyar Nemzeti Bank beavatkozott volna a piacba. Devizapiaci elemzők szerint a jegybank ellenlépésére egyelőre nincs is szükség, csak akkor kellene cselekednie, ha a magyar valuta euró-árfolyama elérné a 270 forintot, illetve ha az árfolyamának alakulása egyértelműen elválna a régió többi valutáitól. Mivel az utóbbinak ma délelőtt már bizonyos jelei mutatkoztak, többekben felmerült, hogy mit tudna tenni az MNB például holnap, tekintettel arra, hogy ünnepnap lesz. Mint kiderült, szerdán, március 15-én nem tud devizapiaci műveletekkel beavatkozni az árfolyam-alakulásba a hazai jegybank még akkor sem, ha aggasztó méretet öltene a forintgyengülés. A forint és a külföldi pénznemek közötti devizapiaci műveletekre ugyanis csupán munkanapokon van lehetősége a központi banknak. Az elemzők egyik része úgy véli, hogy szerdán nem is várható jelentős árfolyamgyengülés, éppen az ünnepnap miatt, hiszen az egész magyar kereskedési rendszer leáll. Mások viszont nem zárják ki, hogy külföldi üzletkötésekkel tovább lehet gyengíteni a forintot, amennyiben valakiknek kifejezetten ez a szándékuk.

Járai Zsigmond, az MNB elnöke a múlt héten még alapvetően a régiós valuták gyengülésével hozta összefüggésbe a forint mélyrepülését. Ugyanakkor emlékeztetett arra is, hogy a jegybank már régóta figyelmezteti a kormányt arra, hogy a magyar gazdaság állapota rossz. Ez a pénzügyi befektetők szemében sebezhetővé teszi a magyar gazdaságot, "de reméljük, hogy a forint gyengülése nem ezzel függ össze", mondta a közszolgálati rádiónak nyilatkozva. Reményét cáfolni látszik azonban az, hogy kiszivárgott információk szerint a térségünkben működő bankok közül több is azt ajánlja ügyfeleinek: forint pozícióikat rendezzék át a zloty javára, mivel a magyar államháztartási hiány aránya sokkal nagyobb a lengyelénél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!