Hírek

2006.03.03. 00:00

Kevesebbet keresnek a nők a férfiaknál

BAMA

A nők még mindig 15 százalékkal kevesebbet keresnek az unióban, mint a férfiak – derül ki az Európai Bizottság felméréséből. Magyarországon valamivel jobb a helyzet, ugyanis csak tíz százalék körüli a különbség.
A nemek közötti egyenlőségről szóló éves brüsszeli jelentés szerint a legtöbb nő számára még mindig igen nehéz megtalálni az egyensúlyt a munkahelyi és az otthoni, családi élet között, ezért igen sokan hagyják ott a munkaerőpiacot. Így nem csoda, hogy a nők foglalkoztatottsági rátája 2004-ben alig 56 százalék volt az EU-ban, ez 15 százalékponttal kevesebb, mint a férfiaké. Emellett a munkát vállaló nők többsége alig néhány szektorban foglalatoskodik: több mint 40 százalékuk az oktatásban, az egészségügyben és a közigazgatásban dolgozik.
A munkát vállaló nők harmada részmunkaidőben dolgozik, míg a férfiaknak csak hét százaléka teszi ezt. A nők aránya továbbra is igen alacsony a vezető állásokban: a menedzserek 32, az igazgatósági tagok tíz, míg a nagyobb vállalatok vezérigazgatóinak csupán három százaléka tartozik a szebbik nemhez.
Ha összehasonlítjuk a nők és a férfiak fizetését, akkor kiderül: a szakadék csak hét tagállamban kisebb mint Magyarországon, ahol a férfiak tíz százalékkal keresnek többet. Ezzel lényegében az élmezőnyben helyezkedünk el. A nők magyarországi foglalkoztatottsági rátája (50 százalék körül) viszont csak öt, főként dél-európai tagállamhoz (Spanyol-, Görög-, Olaszország, Málta, ezekenkívül Lengyelország) képest ad jobb eredményt, míg a nő parlamenti képviselők számát tekintve hazánk csak Máltát előzi meg az unióban. Ezzel szemben a nő menedzserek és igazgatótanácsi tagok arányát tekintve Magyarország szinte pontosan az uniós átlagnak felel meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!