Hírek

2006.03.23. 09:58

Közel száz légitársaság kitiltva az unióból

A tavalyi tragikus repülőkatasztrófa-sorozat hatására az Európai Unió feketelistát állított össze azokról a légitársaságokról, melyek a brüsszeli szakemberek szerint nem felelnek meg a biztonsági követelményeknek.

BAMA

 A listára összesen 95 légitársaság került fel, közülük 92-nek a gépeit egyáltalán nem szabad fogadniuk az uniós repülőtereknek, további három társaság gépeit pedig csak bizonyos korlátozások mellett. Az új szabályok e hét szombatjától lépnek érvénybe.

A brüsszeli bizottság szakértők ajánlása alapján szerdán véglegesítette a listát. Mint tájékoztatójukból kiderült, az érintett légitársaságok nagyobbik része afrikai, de van észak-koreai, kazah, kirgiz és thaiföldi is közöttük. A döntést Brüsszelben elsősorban azzal indokolták, hogy az érintett légitársaságok hazájában nem megfelelő az ellenőrzési rendszer, és ez nagy mértékban rontja a repülés biztonságát. A tilalom, illetve a korlátozás, amely a személy- és az áruszállításra egyaránt vonatkozik, három hónapig marad érvényben, hacsak nem történik valamilyen rendkívüli esemény az adott társasággal kapcsolatban. A későbbiekben minden érintett társaság esetében három havonként rendszeresen felülvizsgálják majd az uniós szakértők a döntésüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!