Hírek

2006.03.27. 00:00

Liberális dömping Budapesten

F. K.

Elsősorban az SZDSZ ellenfeleit bírálták a szabad demokrata párt által meghívott európai liberális politikusok a hét végén Budapesten. A kritikákat elsősorban a Fidesznek és Orbán Viktornak címezték, de bőven kijutott belőle a szocialistáknak és az európai néppártoknak is. A Liberálisok Európáért 2006 konferencia résztvevői szerint Európára komoly veszélyek leselkednek. Ezek közül is a legkomolyabb a „PÁP vírus terjedése”. A Páneurópai Populizmustól, amely Eörsi Mátyás szabad demokrata képviselő szerint futótűzként terjed, véleménye szerint csak és kizárólag a liberális eszmék és liberális politikusok védhetik meg a polgárokat.
A konferencia legrangosabb résztvevője, Calin-Popescu Tariceanu román miniszterelnök nagyra értékeli az SZDSZ politikáját. A román kormányfő beszámolt arról, hogy országában a tavaly januárban bevezetett egykulcsos adórendszer, amelyet az SZDSZ is zászlája tűzött, nagyon gyorsan pozitív eredményeket hozott. Jelentősen nőttek az állami bevételek, annak ellenére, hogy sokkal több pénz maradt a román állampolgárok zsebében. Ezenkívül alig egy év alatt 450 ezer új munkahely jött létre.
A román miniszterelnök újságíróknak beszélt arról, hogy mindenképpen megnyitják a verespataki aranybányát. „A magyar kormány számára elérhetővé tesszünk minden dokumentumot, hogy láthassák, a létesítmény nem veszélyezteti a környezetet” – mondta a román politikus. A konferencián Tariceanu mellett előadást tartott Otto Graf Lambsdorff volt nyugatnémet gazdasági miniszter, Lord Alderdice, a Liberális Internacionálé elnöke, valamint felszólalt Magyar Bálint oktatási miniszter is.             

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!