Hírek

2006.04.01. 00:00

Megmozdult a termőföldek piaca

Az állami vagyonkezelésben lévő földek meghirdetése megmozdította a földpiacot.

Balai F. István

Több hónapos előkészület után eladásokba kezdett a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA). Elsősorban azokat a termőföldeket kínálják, amelyeket az elmúlt években a Földet életjáradékért program keretében szerzett meg az állam. A tíz hektárnál nagyobb földekre fő szabály szerint pályázatot írtak ki, az ennél kisebb területeket árverésen értékesítik. A felső határ egyelőre száz hektár, az ennél nagyob területek eladásával óvatos az NFA. Megvárja, mit mutat a piac, és időt hagy a gazdáknak a mérlegelésre a kamattámogatásos hitelfelvételben is.
A pályáztatással kiírt földek esetén a megajánlott vételár összege mellett több más szempont, például a helyben lakás vagy a helyi birtokhasznosítási bizottság véleménye is belejátszik abba, hogy végül kit hirdet nyertesnek az NFA elnöke. A pontrendszer nyilvános és kiszámítható, így senkit sem érhet nagy meglepetés abban, hogy ajánlata hány pontot ért. A nyertes személyének nevét és a vételárat végül kifüggesztik a terület szerinti polgármesteri hivatalban, hogy a földtörvényben felsorolt elővásárlásra jogosultak is tudomást szerezhessenek a lehetőségükről.
Farkas István, az NFA Bács-Kiskun megyei irodájának vezetője lapunknak arról számolt be, hogy februártól a megyében eddig 1054 hektár termőföldet pályáztattak meg, amit teljes egészében lefedtek a beérkezett ajánlatok. Egy-egy területre jellemzően több vásárló is jelentkezett.
Az árveréseken értékesített földekről már tapasztalatokat is lehet mondani. Bács-Kiskunban a most meghirdetett csomagban összesen 182 hektár kerül kalapács alá, s a kiírt öt árverésből eddig hármat tartottak meg. Csak egyetlen olyan terület akadt, amire nem jelentkezett licitáló, de ez egy erdő közepén van, legvalószínűbb, hogy az erdőgazdasághoz kerül majd át a parcella.
– Többnyire olyanok licitálnak, akik valamilyen módon kötődnek a mezőgazdasághoz – hangsúlyozta Farkas István.
A vásárlók között akadt húszéves lány is, akiről azonban az irodavezető tudja, hogy szülei jelentős területen gazdálkodnak. A legnagyobb kereslet a jó minőségű szántóföldek iránt mutatkozik, ezeket jóval a kikiáltási ár felett ütik le. Árakról az irodavezető nem beszélt, de az árverések nyilvánosak, s lapunk úgy értesült, hogy településtől, minőségtől és művelési ágtól függően 60 és 450 ezer forint között mozog a kikiáltási ár hektáronként. Olyan licit is volt, amelyik csaknem megduplázta az árat.

a földpiacot. Balai F. István -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!