Hírek

2006.03.24. 12:48

Megújul a kolozsvári Mátyás király szoborcsoport

Megteszi az első lépéseket a Mátyás szoborcsoport restaurálására az elkövetkező hetekben a kolozsvári helyhatóság, jelentette be Boros János alpolgármester.

BAMA

Az első lépés az lesz, hogy szakemberek anyagmintákat vesznek a szobrokból, hogy megállapítsák, milyen műszaki megoldások jöhetnek szóba a felújításhoz. A munkálatokra valószínűleg egy hónap múlva már ki lehet írni a versenytárgyalást, mondta Boros János. A Mátyás-szoborcsoport restaurálására már több ízben kísérletet tett az önkormányzat, de mindenki egyetértett abban, hogy Gheorghe Funar expolgármester nem megfelelően közelítette meg a kérdést. Pár évvel ezelőtt a városi tanács pénzt utalt ki az objektum megjavítására, de engedély hiányában a rossz emlékű városvezető képtelen volt hozzálátni a munkálatokhoz. Murádin Jenő művészettörténész elmondta: a Mátyás-szoborcsoport már hosszú évek óta megérett a javításra. A legnagyobb fejtörést a hiányzó részek visszaforrasztása jelenti, a hiányzó részek állítólag a Történelmi Múzeumnál megtalálhatók.

A Mátyás-szoborcsoportot Fadrusz János tervei alapján építették, az emlékművet 1902. október 12-én leplezték le. 1941-ben megpróbálták restaurálni, de csupán a felületi sérüléseket orvosolták. A szoborcsoport az UNESCO nyilvántartásában az egyetemes értékekként számon tartott emlékművek jegyzéken szerepel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!