Hírek

2006.03.25. 13:49

Miért nem fogadták a lengyel államelnököt?

Szili Katalin házelnöknek nem állt módjában személyesen találkozni a lengyel köztársasági elnökkel, mert a megkeresés az ilyenkor szokásosnál jóval később érkezett, tudatta közleményben sajtófőnöke útján a házelnök szombaton az MTI-vel.

BAMA

A közleménnyel Szili Katalin arra a feltételezésre reagált, mely a Magyar Nemzet szombati számában jelent meg. A lap azt állította, hogy sem a házelnök, sem Gyurcsány Ferenc nem akarta fogadni a Budapesten tartózkodó lengyel köztársasági elnököt. A Magyar Nemzet varsói diplomáciai körökből állítólag úgy értesült, a lengyel elnök még arra is hajlandó lett volna, hogy egy nappal meghosszabbítsa budapesti látogatását, hogy találkozhasson a Brüsszelből éppen hazatérő Gyurcsány Ferenccel, ám a találkozókra így sem kerülhetett sor.  

Ez a feltételezés méltatlan a két ország és a két ország törvényhozása közötti kiváló együttműködés szelleméhez és gyakorlatához, reagált Szili Katalin a közleményben. Az elmúlt négy évben a visegrádi országok között és a magyar-lengyel kétoldalú keretekben megvalósult együttműködés, ezen belül a parlamenti kapcsolatok rendkívül szorossá váltak, hangsúlyozta. A két ország közötti együttműködés egyedülálló eseménye volt az Országházban a közelmúltban megtartott, a lengyel szolidaritás 25 éves jubileuma alkalmából rendezett megemlékezés. A házelnök közölte, hogy a ezekben a folyamatokban ő egyenesen kezdeményező szerepet töltött be.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!