Hírek

2006.03.20. 13:10

Nem a lakásépítés tartja lendületben az építőipart

Csaknem 13 százalékkal nőtt a hazai építőipar januárban mért teljesítménye az egy évvel korábbihoz képest. Ezen belül azonban kevésbé a lakások és egyéb épületek építése, sokkal inkább az útépítésekhez és a környezetvédelemhez kapcsolódó nagy közösségi létesítmények létrehozása idézi elő az iparág termelésének növekedését, derül ki a Központi Statisztikai Hivatal hétfőn közzétett jelentéséből.

BAMA

A KSH adatai szerint az építőipari termelés 2006 januárjában 12,8 százalékkal volt nagyobb, mint 2005 első hónapjában. Az épületek építése 5,1 százalékkal, az egyéb építményeké, vagyis az úgynevezett műtárgyaké (utak, vasutak, vízi építmények, vezetékek stb) viszont 25,6 százalékkal nőtt. A növekedés továbbra is elsősorban az úthálózat-fejlesztési munkáknak köszönhető, derül ki az elemzésből.

Az építőipari vállalkozások január végén az érvényben levő szerződéseik szerint 13,3 százalékkal nagyob összegű megrendelést tudhattak magukénak, mint egy évvel korábban. Ezen belül az épületek szerződésállománya 23,1 százalékkal, az egyéb építményeké 10,1 százalékkal emelkedett. Érdekes tendenciát jeleznek a januárban megkötött új szerződések, melyek volumene jócskán, 135,7 százalékkal haladta meg a 2005. januárit. Miközben az épületek építésére kötött új szerződések volumene csak kismértékben, 2,1 százalékkal lett nagyobb, az egyéb építmények kivitelezésére kötötteké kiugróan, a 4,4-szeresére emelkedett. Ez a látványos növekedés két nagyértékű munkának köszönhető: az északi M0-ás Duna-híd, illetve egy szennyvíztisztító építésére januárban kötötték meg a szerződést. 2005 januárjához képest az építőipari tevékenység árai az inflációt meghaladó mértékben, átlagosan 5,2 százalékkal növekedtek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!