Hírek

2006.03.17. 15:22

Otthont és időt kapnak a bántalmazott, szegény anyák

"Egy nagyon ronda épületből meseországba léphetünk” – érzékeltette a főváros VII. kerületének polgármestere, Hunvald György azt a valóban megdöbbentő hatást, amit az ember akkor érez, amikor átlépi a tegnap átadott budapesti, Kertész utcai Családok Átmeneti Otthonának küszöbét.

Bánky Bea

A színes falakra festett virágok, a barátságosan berendezett, mesefigurákkal vidámmá varázsolt szobák és az új élet lehetősége láttán hét család lélegezhet fel – ők március 20-tól költöznek be a vadonatúj otthonba. A lakók jellemzően a családon belüli erőszak miatt otthonról gyermekeikkel együtt menekülni kénytelen anyák vagy várandós nők, illetve olyanok, akik – bár dolgoznak – szociális okokból képtelenek az önálló életre.

Az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat ingyenes segélyvonala: 06-80-20- 55-20.

„Közel nyolcszáz családot kellett helyhiány miatt visszautasítanunk négy év alatt” – mondta Urbán Erika, a Családok Átmeneti Otthona vezetője, a Sorsunk és Jövőnk Alapítvány kuratóriumi elnöke. Az alapítványnak egyébként a Kertész utcai a harmadik otthona. Négy éve fogadja a krízishelyzetbe került anyákat és gyermekeiket a törökbálinti, két éve pedig a diósdi menedékházuk. „Az anyák rendszerint egy évig maradnak otthonainkban, ez idő alatt dolgozniuk és takarékoskodniuk kell – mondta Urbán Erika. – Életviteli, jogi, pszichológiai és gyermeknevelési segítséget kapnak. Megtanulhatják, hogy ne alkoholra és cigarettára, hanem ételre és babaruhára költsék pénzüket. Volt olyan lakó, aki három gyerek nevelése mellett 400 ezer forintot tudott összespórolni” – tette hozzá az otthonok vezetője.

A bántalmazott nők 8-9 hónap alatt lelkileg és anyagilag is talpra állhatnak, az alapítvány szakemberei segítenek a válóper lebonyolításában, vagy például a bántalmazó férjjel közös lakás eladásában. Egyedülálló, bántalmazott nőket a csütörtökön átadott otthon ugyan nem fogad, de Ádámné Dunai Irén, a szociális minisztérium osztályvezető-helyettese elmondta, március végére elkészül egy titkos menedékház, amely kifejezetten erőszakos férjük vagy élettársuk, illetve az emberkereskedelem és a prostitúció elől menekülő nők átmeneti otthona lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!