Hírek

2006.03.07. 17:28

Rendkívüli ülés a parlamentben

Annak ellenére jelen lesz néhány szocialista képviselő a szerdai, a Fidesz által kezdeményezett rendkívüli ülésen az országgyűlésben, hogy kedden Lendvai Ildikó MSZP-s frakcióvezető még teljes bojkottot hirdetett meg.

Vég Márton

„Nem hagyjuk, hogy a parlamentből Fidesz nagygyűlés legyen” – jelentette ki a reggel.hu-nak Göndör István. A szocialista politikus saját maga megjelenését biztosra ígérte, de azt nem tudta megmondani, hogy hány társa csatlakozik hozzá. A kilenc tagú MDF-frakció valószínűleg teljes létszámban, míg a húsz fős SZDSZ képviselő-csoport csak hiányosan képviselteti majd magát az ülésen. A számoknak a napirend elfogadásáról szóló szavazás miatt van kulcsfontosságú szerepük. Arról ugyanis először kézfeltartással szavaznak a honatyák, és a házelnök a látható többség elve alapján állapítja meg annak eredményét. Ez a forgatókönyv a Fidesznek kedvezne, hiszen várhatóan a kezdeményező fél soraiban ülnek majd többen. A házszabály szerint azonban elég egy képviselő kérése, és a házelnöknek gépi szavazást kell elrendelnie. Ilyenkor viszont már szavazóképesnek kell lennie a Háznak ahhoz, hogy a napirendet elfogadhassák. Ehhez pedig az ellenzéki képviselők kevesen vannak - a független honatyákkal együtt is csak 188-an a szükséges 194 helyett -, így ha a kormánypártiak nem nyomnak gombot, akkor határozatképtelenség miatt elmarad a rendkívüli ülés.

A Fidesz a 14. havi nyugdíj megtárgyalása, és egy Nomentana-ügyet vizsgáló bizottság felállítása miatt tartja indokoltnak a rendkívüli ülést, bár a rendszerváltás óta eddig még egyetlen párt sem kezdeményezte annak összehívását kampányidőszakban. Emlékezetes azonban, hogy 2001 augusztusában az MSZP és az SZDSZ szeretett volna az Orbán-bányák állami megrendeléseivel kapcsolatban vizsgálóbizottságot életre hívni rendkívüli ülésen, de az akkor kormányon lévő Fidesz megakadályozta azt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!