Hírek

2006.03.28. 09:54

Robbantások várhatók a kampány végén?

A szlovák titkosszolgálat arra figyelmeztette a magyar Nemzetbiztonsági Hivatalt, hogy a kampányfinisben akár alvilági robbantásokra is sor kerülhet.

SZ. L.

Sajtóinformációk szerint a szlovák titkosszolgálat (SIS) dunaszerdahelyi alvilági körökből szerzett arra vonatkozó információkat, hogy robbantásos merényeletekre készülhet az alvilág a kampány záróidőszakában - számolt be az MTI-re hivatkozva a hirado.hu.

[caption id="" align="aligncenter" width="220"] Robbantásban sérült autó - 1998. július 2., Aranykéz utca
[/caption]

A szlovák figyelmeztetés komolyságát fokozza, hogy az 1998-as sorozatos robanntásoknak politikai színezete is volt; a szolvák alvilág nyolc évvel ezelőtt tízszer robbantott FIDESZ-es, MDF-es és kisgazda ''célpontok'' közelében is.

Pokolgép robbant 1998-ban Szájer József és Torgyán József, kisgazda pártelnök lakásánál is, ezekben senki nem sérült meg. Viszont az Aranykéz utcai robbantásban négyen életüket vesztették.

Az Aranykéz utcai robbantás szlovák alvilági szálait a rendőrségi nyomozás fel is derítette: a felrobbant Polski Fiat 126-os autót a szlovák Jozef Hamala, Rohac bandájának tagja vette meg hamis papírokkal.

Kellő bizonyítás hiányában 2002-ben az Aranykéz utcai robbantás ügyében a nyomozást megszüntették, a tetteseket nem sikerült kézre keríteni.

A nemzetbiztonsági kabinet vezetője a honvédelmi miniszter, tagja a belügyminiszter, az igazságügy-miniszter, a külügyminiszter, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter, és állandó meghívott a MeH nemzetbiztonsági ügyekben illetékes politikai államtitkára.

Juhász Ferenc honvédelmi miniszter, a nemzetbiztonsági kabinet vezetője az MTI érdeklődésére először mindössze annyit közölt, hogy a szlovák figyelmeztetés ügyében Tóth András, a titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter az illetékes, a nemzetbiztonsági kabinet ezzel a kérdéssel nem foglalkozik. Később kifejtette, hogy a nemzetbiztonsági kabinet formális ülést nem tart, de a testület kedden délelőtt már konzultált a miniszterelnökkel. A szolgálatok minden szükséges intézkedést megtesznek, és biztosítani fogják az ország nyugalmát - tette hozzá.

Az MSZP megtartja szombatra tervezett nagygyűlését Budapesten - közölte Nyakó István, az MSZP szóvivője azután, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kedden délelőtt rendkívüli sajtótájékoztatón közölte: az elmúlt napokban a magyar titkosszolgálat hivatalos értesítést kapott arról, hogy külföldi bűnözői csoportok a magyarországi politikai helyzet destabilizálása szándékával robbantásokat kívánnak elkövetni az országban, a választási nagygyűléseken.

Robbantásban sérült autó - 1998. július 2., Aranykéz utca -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!