Hírek

2006.03.17. 11:39

Van remény a panelházak felújítására

Lendületet vehet a magyarországi panelprogram, hiszen a kormány által meghirdetett újabb panelfelújítási pályázat csütörtökön lépett érvénybe. Március 16-tól a korábbi modell alapján első körben az önkormányzatokhoz lehet pályázni a lakástulajdonosoknak, lakóközösségeknek, továbbra is hőszigetelésre, nyílászárók és gépészeti berendezések cseréjére.

Vég M.

A pályázatokat szeptember 29-ig lehet beadni. A tavaly benyújtott pályázatok támogatása 48 milliárd forintot tett ki, amelyből az állami hozzájárulás mértéke 16 milliárd forint volt. A kormány amúgy meglehetősen optimista célt tűzött ki maga elé, miszerint 2013-ig a panellakások nyolcvan százalékának felújítását tervezik. Ez mintegy 640 ezer iparosított technológiával épült lakás modernizálását jelentené, hiszen Magyarországon csaknem 800 ezerre becsülik a „kockaotthonok” számát, amelyekben legalább kétmillió ember él.

A hónap végén indul a lakóházak ablakcseréje

MÁRCIUS 31-TŐL lehet csak benyújtani a jelentkezéseket a Nemzeti Energiatakarékossági Programra. A pályázatot csütörtökön hirdette meg Kóka János gazdasági miniszter. Erre a pályázatra az 1994 után épült

hagyományos építésű házakban lakó magánszemélyek és társasházi közösségek jelentkezhetnek. A programban a nyílászárók cseréjét, az utólagos hőszigetelést, illetve a fűtéskorszerűsítést támogatják.

A most meghirdetett támogatás célja a panelházak energiatakarékos felújítása – tehát, hogy a hő minimális hányada szökjön csak ki az utcára –, valamint a gépészeti berendezések, vezetékhálózatok átalakítása. A kiírás szerint a házak közvetlen környezetében lévő utak, parkolók, játszóterek, parkok kicsinosítására is lehívhatók a források. A kormányzat által elképzelt felújítási ütem teljesüléséhez azonban a települési önkormányzatok és az egyes lakástulajdonosok áldozathozatalára is szükség lesz. Az állami támogatás mértéke a beruházási érték egyharmada, lakásonként 400 ezer forint lehet. A finanszírozási modell változatlan, vagyis a központi költségvetésnek, az önkormányzatnak és a tulajdonosnak egyaránt a költségek harmadát kell előteremtenie. A szabályok lehetővé teszik, hogy a fizetésképtelen lakót terhelő részt az önkormányzat vagy a többi tulajdonos átvállalja.

hagyományos építésű házakban lakó magánszemélyek és társasházi közösségek jelentkezhetnek. A programban a nyílászárók cseréjét, az utólagos hőszigetelést, illetve a fűtéskorszerűsítést támogatják. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!