Hírek

2006.03.23. 20:11

Végső harc a bizonytalanokért

A választási kampány finisében a pártok minden eszközzel igyekeznek meggyőzni a bizonytalan szavazókat. A lapunk által megkérdezett politológus szerint most már leginkább az ingadozó választókörzetekre koncentrálnak a politikusok.

Dreissiger Ágnes

A választási kampány célegyenesében mind a négy parlamenti párt „turnéra” indul, s még utoljára próbálja megismertetni programjával az embereket.

A bizonytalan választókerületek lettek a célpontok

Giró-Szász András politológus szerint nem az a fontos, hogy Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor a választásokig mennyi helyre látogat még el, hanem az, hogy melyek ezek a helyek. „A jelenlegi állás szerint a 176-ból nagyjából 46 úgynevezett ingadozó, bizonytalan választókerület van, ami azt jelenti, hogy mindkét nagy párt ezekre kell, hogy koncentráljon, itt van még esélyük arra, hogy meggyőzzék az embereket” – véli a politológus. Giró-Szász úgy véli, a kis pártok ebből a szempontból jelentéktelenek, ugyanis ahol nem élvezik a nagyok támogatását, ott nincsen semmi esélyük.

Információink szerint Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a választási hajrában eddig egy héten átlagosan négy napot foglalkozott a kampánnyal, ami azt jelenti, hogy egy nap alatt összesen 4-5 választókörzetbe jutott el. Ha ezt a tempót tartja, akkor még negyven helyre fog eljutni az MSZP első embere a választások első fordulójáig.

A szocialista párt sajtóosztályán azonban lapunkat úgy tájékoztatták: Gyurcsány Ferenc programja az utolsó pillanatokban is módosulhat, így a „fellépéseit” nem lehet pontosan tudni előre. „A miniszterelnök és Hiller István pártelnök két hét alatt összesen 70 helyen fordul majd meg” – mondta lapunknak Nyakó István.

Az MSZP szóvivője hozzátette, hogy két  kampánykamionnal járják az országot, a céljuk a „bizonytalanok meggyőzése és a biztos szavazók megtartása”. Ennek érdekében forgalmasabb tereken, piacokon igyekeznek majd minél több emberrel találkozni.

A nagyobbik ellenzéki párt részéről nemcsak a kormányfő-jelölt Orbán Viktor, de helyettese, Mikola István, és Schmitt Pál is járni fogja az országot. A voksolásig hárman összesen 130 településen fordulnak majd meg – jelentette be Rogán Antal, a párt kampányfőnöke.

A képviselőjelöltjeik, önkénteseik és aktivistáik köztereken is találkoznak majd az emberekkel, s emellett több mint egymillió programfüzetet és kiadványokat juttatnak el az emberekhez. Rogán Antal beszélt arról is, hogy az egyéni választókörzetekben induló jelöltek saját kiadványt jelentetnek meg, melyekben az adott  választókerületre vonatkozó helyi programok, célok és tervek  mellett, a Fidesz két oldalban tömörített választási programja is olvasható.

Orbán Viktor 4474 kilométert utazva 55 településen találkozik a választókkal, Mikola István, aki több mint 4 ezer kilométert tesz majd a kampánykörút során, 51 településre látogat el, míg Schmitt Pál 24 településen jelenik meg, és 2338 kilométert utazik.

„A szabaddemokraták nem kampányolnak másként az utolsó két hétben, mint az azt megelőző időszakban” – mondta lapunknak Horn Gábor, a párt kampányfőnöke. „Gyakorlatilag minden képviselőjelöltünk járja az országot, összesen 30 városba megyünk el, amelynek most nagyjából a felénél tarthatunk” – mondta a liberális honatya.Az SZDSZ-t kamion is kíséri, és a Liberális arcképcsarnok is eljut az ország különböző pontjaira.

„Képviselőjelöltjeink a lehető legtöbb helyre szeretnének eljutni, Dávid Ibolya pedig legalább 30 helyszínen megfordul majd” – mondta lapunknak Herényi Károly. Az MDF frakcióvezetője és kampányfőnöke tudatta, hogy az elkövetkező két hétben nem általános választási gyűléseket fognak tartani, hanem célzott találkozókat.

Nincs kormányváltó hangulat

A Szonda Ipsos legutóbbi felmérése szerint a választókorúak 20 százaléka azt mondja, hogy április 9-én biztosan elmegy szavazni, és voksát biztosan az MSZP-re adja.

Ugyancsak 1,6 millió választóra számíthat teljes bizonyossággal a Fidesz is. Mindkét erő rendelkezik olyan szimpatizánsokkal, akik még nem döntöttek voksolnak-e, a szocialistáknál ez a tartalék 600 ezer, míg a Fidesznél 500 ezer főre tehető. A márciusi felmérése szerint az SZDSZ is esélyes a parlamentbe való bejutásra.

Nem kizárt az MDF bekerülése sem, bár a párt ezúttal is az idei évre jellemző 3 százalékos biztos pártválasztói körrel rendelkezik.

Ugyancsak 1,6 millió választóra számíthat teljes bizonyossággal a Fidesz is. Mindkét erő rendelkezik olyan szimpatizánsokkal, akik még nem döntöttek voksolnak-e, a szocialistáknál ez a tartalék 600 ezer, míg a Fidesznél 500 ezer főre tehető. A márciusi felmérése szerint az SZDSZ is esélyes a parlamentbe való bejutásra.

Nem kizárt az MDF bekerülése sem, bár a párt ezúttal is az idei évre jellemző 3 százalékos biztos pártválasztói körrel rendelkezik. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!