Hírek

2006.04.18. 17:19

„A kormányzás nem pozíciók porciózása”

Kisebb kormánnyal kezdene intenzív munkába a szocialisták kormányfőjelöltje, ha az MSZP-SZDSZ koalíció megnyeri a választásokat. A miniszterelnök a második fordulóban hatvan madátummal lenne elégedett.

Tibay Gábor

– Futballmeccshez, annak két félidejéhez hasonlítják sokan a választások két fordulóját. Ön szerint azonban a hasonlat nem helytálló, hiszen a második fordulóban újrakezdődik a mérkőzés. Stílusosan: hány lőtt góllal, a száztíz függő egyéni mandátumból hány hellyel lenne másodjára elégedett?
– Azt gondolom, mintegy hatvan mandátumot fogunk elnyerni.
– Mire alapozza mindezt?
– Részben a két forduló közötti munkára, részben pedig az első fordulóban látott többségi támogatásra.
– Mi lehet az oka annak, hogy másfél év alatt sikerült ennyire felhoznia a baloldalt? 2004-ben, a miniszterelnök-váltáskor kevesen gondolták volna, hogy a választások első fordulóját a koalíció nyeri meg.
– Ennek sok oka van, kettőt emelnék ki. Egyrészt vissza lehetett adni a baloldal hitét azzal, hogy mindaz, amit képvisel, a modern Magyarországról szól, és erre büszkének lehet lenni. Másrészt azt, amit száz lépés programnak hívunk, az emberek ugyan nem ismerik részleteiben, de azt megérezték belőle, hogy képesek vagyunk cselekedni és változtatni. Mindkettő pozitív dolog, pozitív kampányt alapozott meg, ezzel sikerült fordítani.
– Rekordgyorsasággal, alig másfél óra alatt megállapodtak az SZDSZ-szel a következő körbeli és koalíciós együttműködésről. Függ-e a koalíciós kormány összeállítása attól, ha abszolút többséget szerez az MSZP, illetve attól, hogy milyen arányban jut be a két párt a parlamentbe?
– A kormányalakítás nem a hatalmi pozíciók porciózása. A kormánymegállapodás elsősorban – és ennek nagyon sok jelét fogom mutatni – nagyon erős közös döntés arról, hogy mi az, amit a kormányzás első időszakában meg kell alkotni. Ha győzünk, nagyon intenzív kormányzati szakasz következik. Azt pedig nem fogom engedni, hogy akár egy személyi kérdést is feltegyenek addig, amíg mindenről törvényszöveg-szintig meg nem állapodtunk.
– Első lépésként a kormány létszámának csökkentését ígérte. Pontosan mennyivel lenne kisebb koalíciós győzelem esetén a kabinet?
– Tizenhétről tizenkettőre csökken a miniszterek száma.
– Kik mennek, kik maradnak? A tárcanélküli miniszterek menesztéséről és az informatikai tárca megszüntetéséről korábban is szó volt. Hát a kulturális és oktatási tárcát összevonják-e?
– Ezt mondta valaki?
– Találgatások szintjén hangzott el. Tehát?
– Továbbra is azt mondom: várjuk meg a végét.
– A márciusi államháztartási rekordhiánnyal kapcsolatban milyen intézkedések várhatók?
– Egyrészt: kérdés, a hiány rekordhiány-e. 1999-ben Járai Zsigmond pénzügyminisztersége és Orbán Viktor miniszterelnöksége idején ez a hiány tíz százalékponttal több volt. Azok kongatják most a vészharangot, akik kormányzásuk alatt nagyobb kihívásokkal is szembenéztek. Mert mit is mondott annak idején Matolcsy György? Azt, hogy az első negyedév adataiból nem lehet következtetni a teljes évre. Elemezni kell, mégpedig nagyon okosan. A részletes adatokat a következő hetekben kapjuk meg. Emellett egyetlen egy példát hadd mondjak. Ebben a hiányban benne van az, hogy az európai uniós nagy projekteknél már előre kifizettünk mintegy húszmilliárd forintot, és Brüsszelből még nem jött meg a pénz. Sok ilyen egyedi tétel is van emögött. Ezért azt mondom, hogy az első két hónap teljesen a terv szerint alakult, a márciust pedig elemezni kell azzal kapcsolatban, hogy hány függő tétel van még. Hozzáteszem, a mai ellenzék 2003 óta minden hónapban elmondta, hogy megvakulunk, megsüketülünk, csődbe megyünk.
– Hogyan minősíti a Fidesz és az MDF együttműködéséről avagy különállásáról szóló vitát?
– Nagyon szerencsés vagyok, hogy ezt nem kell kommentálnom, és tartom is magam ehhez. Mindenesetre, Istenemre mondom, az egészet nem értem. Szerintem minden logikának ellentmondanak a történtek, de lehet, hogy az ő választóik értik ezt.
– A Fidesz mindenesetre azt mondja: vagy fekete van, vagy fehér, másképpen: aki nem velük, az ellenük. E szerint önökkel működik együtt az MDF?
– Kell az együttműködés, még a Fidesszel is. Olyan munkát vállaltunk fel, ahol kormánynak és ellenzéknek együtt kell dolgoznia. Választási együttműködés azonban az MSZP és az MDF között nincs, és nem is lesz.
– Zárszóként annyit: a stábját arról kérdeztem, tudják-e, ki szerezte az MSZP kampánydalát. Azt mondták, fogalmuk sincs róla, kérdezzük Önt. Tehát: tudja miniszterelnök úr, hogy ki a szerző?
– Természetesen tudom (nevet), de egyelőre nem mondom meg.

Tibay Gábor -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!