Hírek

2006.04.17. 14:47

Hatalmas Mao szobor Tibetben

Mao Ce-tung halálának 30. évfordulójára egy 35 tonnás Mao szobor felállítását tervezi a kínai vezetés Tibetben. A 7 méter magas szobor 5 méteres, földrengésbiztos talapzaton áll majd s nem messze a tibeti fővárostól, Lhasszától. Az egykori kínai vezető volt az, aki 1950-ben bevonult Tibetbe.

BAMA

A pekingi vezetés szerint ez a szobor a legnagyobb lesz Kínában, és az első Tibetben. Az építkezéshez Mao szülővárosa, Csangsza - Hunan tartomány fővárosa – 6,5 millió jüant – mintegy 175 millió forintot – adományozott. A hivatalos kínai hírügynökség azzal is magyarázta a szobor felállítását, hogy azt éppen a tibetiek sürgették.

Mao Ce-tung a kínai kommunista csapatok oldalán 1950-ben szállta meg a gyéren lakott, nyersanyagokban gazda, rendkívüli kultúrájú Tibetet. Kilenc évvel később az elfoglalt ország spirituális vezetője, a Dalai Láma több tízezer követőjével emigrálni kényszerült egy sikertelen felkelési kísérlet után. Peking azóta azon fáradozik, hogy a régió felett mind erősebb ellenőrzést fejtsen ki, s a mostani szoborállítás is valószínűleg a kínai befolyást próbálja erősíteni.

Ezek is érdekelhetik