Hírek

2006.05.12. 16:12

A bécsi találkozót beárnyékolta az olajár

Az emelkedő világpiaci energiaárak kerültek szóba az Európai Unió és Latin-Amerika államfőinek Bécsben megrendezett csúcstalálkozóján.

F. K.

A négynapos rendezvényt, amin 62 állam és kormányfő, köztük Gyurcsány Ferenc miniszterelnök vesz részt, beárnyékolta, hogy Bolívia és Venezuela megszorításokat tervez a külföldi olajkitermelő cégekkel szemben. Európa nem sokat tehet a térségben egyre terjedő gazdasági nacionalizmussal szemben, amely elriasztja a külföldi befektetőket a sorozatos plusz adók kivetésével és államosításokkal. Legutóbb Evo Morales bolíviai elnök rendelte el a gázlelőhelyek államosítását, az intézkedés pedig több európai vállalatot, így a spanyol Repsol-t is komolyan érinti. Jose Manuel Barroso az Európai Bizottság elnöke ezért nyilatkozatában felszólította a két renitens elnököt, hogy tisztázzák egyszer és mindenkorra az energiapolitikával kapcsolatos elképzeléseiket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!