Hírek

2006.05.25. 16:40

A gázszállításról alkudoznak az oroszok és az EU

Európa – és Magyarország – energiaellátása, a vízumkérdések és természetesen az iráni atomprogram körüli politikai válság került terítékre csütörtökön Szocsiban, az Európai Unió és Oroszország vezetőinek tizenhetedik csúcstalálkozóján.

F. K.

Vlagyimir Putyin orosz államfő José Manuel Durao Barrosót, az Európai Bizottság elnökét, Javier Solanát, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjét, valamint az EU soros elnökségét betöltő Ausztria kancellárját, Wolfgang Schüsselt látja vendégül a Fekete-tenger partján.

[caption id="" align="alignleft" width="250"] Az EU vezetői arra szeretnének biztosítékokat, hogy Moszkva a jövőben nem zsarolja európai szomszédait az energiahordozók szállításának leállításával.
[/caption]Messze a legkellemetlenebb és legfontosabb kérdés a közelmúltban már többször is kijátszott orosz gázkártya. Az EU vezetői elsősorban arra szeretnének biztosítékokat kérni, hogy Moszkva a jövőben nem zsarolja tovább európai szomszédait az energiahordozók szállításának leállításával. A kérdés különösen aktuális, mivel a közelmúltban az állami irányítás alatt álló Gazprom és Transznyeft orosz mamutvállalatok konkrét fenyegetéseket fogalmaztak meg az uniós tagállamok ellen, amennyiben azok nem engedik, hogy tulajdonrészt szerezzenek az európai energiaszolgáltató cégekben.

Az uniós országok viszont éppen azt szeretnék elérni, hogy az orosz energetikai piacon is legalább korlátozott verseny alakuljon ki. Putyin elnök, hogy eloszlassa az európai kétségeket az orosz szállítások biztonságát illetően, a találkozó előtt biztosította uniós vendégeit, hogy Moszkva soha nem fenyegetné meg Ukrajnához hasonlóan Európát. A találkozó első napja a hangsúlyozott fesztelenség és barátságos hangnem ellenére mégis eredmény nélkül zárult. Ahogy Benita-Ferrero Waldner uniós külügyi biztos fogalmazott: „a felek csupán megkísérelték megérteni egymás álláspontját”.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!