Hírek

2006.05.29. 15:08

A többség kész az áldozatra az okos reformokért

A felnőtt magyarok közel fele érzi érettnek a társadalmat, hogy az okos reformokért áldozatot vállaljon, s a megkérdezettek több mint fele szerint több területen érdemes egy időben reformokba fogni - állapította meg a Marketing Centrum legutóbbi közvélemény-kutatása alapján.

BAMA

Az országos piackutató intézet honlapján a május 12. és 26. között készült felmérés adatait tették közzé. A vizsgálat során ezer, országszerte véletlenszerűen kiválasztott felnőttet kérdeztek a reformokról. A reform a többség számára inkább óvatos, apró lépéseket jelent, mint átfogó modernizációt. Ugyanakkor a felnőtt magyarok többsége szerint a reformokat érdemesebb egyszerre több területen is elindítani.

Az SZDSZ támogatói körében 76 százalék vallja azt, hogy egyszerre több területen is érdemes elindítani a reformokat, míg a Fidesz támogatói körében 47 százalék ez az arány. Azt is megállapították, hogy elsősorban a budapestiek és a diplomások hívei a párhuzamosan elindított reformoknak. A megkérdezettek 49 százaléka érzi úgy, hogy a magyarok többsége hajlandó áldozatokat is vállalni az okos reformokért. A kormánypártok híveinél 56, az ellenzéki pártok híveinél 42 százalék ez az arány. A megkérdezetteknek csak kisebb része, 45 százaléka hisz abban, hogy az ígért reformok megvalósulnak. 40 százaléka szerint néhány reform megvalósul, de nem lesznek jelentős változások. Mindössze tizedük véli úgy, hogy ezekből semmi nem fog megvalósulni.

A válaszokra a pártállás hatott a legerősebben: az MSZP támogatóinak 67 százaléka hisz abban, hogy jelentős változások lesznek, az SZDSZ híveinek körében 52 százalék ez az arány, az MDF támogatók körében 41 százalék, a Fidesz támogatók körében 17 százalék hisz az átfogó reformokban.

Arra a kérdésre, hogy kinek mit jelent a reform, a megkérdezettek kisebb része megszorításra, nagyobb része az állam modernizálására gondolt. Lakóhely és életkor szerint jelentős a különbség: a budapestiek 59 százaléka a megszorításokra gondol a reform szó hallatán, míg a vidéken megkérdezettek 47 százaléka asszociál erre a szóra. A 18-29 évesek közül 43 százalék gondol a reform szó hallatán a megszorításokra, míg a 30 évnél idősebbek körében 55 százalék ez az arány.
(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!