Hírek

2006.05.10. 16:38

A zsidó állam az év végéig kivonja katonáit Ciszjordániából

„Izrael akár egyoldalúan is megkezdi idén a kivonulást Ciszjordániából, ha addig a palesztinokkal nem sikerül megegyezésre jutni a zsidó állam végleges határairól” – jelentette ki Ehud Olmert kormányfő Tel-Avivban.

F. K.

A miniszterelnök hat hónap haladékot adott a Palesztin Hatóságnak, hogy megkezdjék a tárgyalásokat Ciszjordánia sorsáról. A megszállt területen felépült illegális telepeket felszámolják, illetve nagyobb kolóniákban egyesítik. „Ezeket Izrael annektálja, de csak akkor, ha erre Európa és Amerika is áldását adja” – tette hozzá a kormányfő.

Közben sikerült megállapodnia a két egymással szembenálló palesztin politikai erőnek, a kormányzó Hamasz radikális szervezetnek és a Mahmud Abbasz elnök vezette Fatah-nak. A két erő között az elmúlt napokban már fegyveres összecsapások is zajlottak, polgárháborúval fenyegetve az amúgy is súlyos pénzügyi válsággal küzdö miniállamot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!