Hírek

2006.05.08. 14:55

Az EU támogatna egy Kazahsztánból Európába tartó gázvezetéket

Támogatást ígért Kazahsztánnak egy Oroszországot elkerülő, Európába vezető gázvezeték építéséhez Andris Piebalgs, az Európai Unió energiaügyi biztosa.

BAMA

Feszültté vált a viszony az elmúlt hetekben Oroszország és az Európai Unió között, mivel Moszkva a gázcsap elzárását helyezte kilátásba arra az esetre, ha az európai országok megakadályozzák a Gazprom terjeszkedési terveit a kontinens gázszolgáltató iparában. Ezzel is magyarázható, hogy Brüsszelben újabban az orosz gázszállítástól való függetlenedést szorgalmazzák. Jelenleg Európa gázellátásának több mint egynegyedét Oroszország adja.

A legújabb elképzelések szerint a Kazahsztánból induló csővezeték a Kaszpi-tengeren keresztül Azerbajdzsánba, majd Törökországon át Európába vezetne. Andris Piebalgs olyan nagy energiaipari vállalatok vezetőinek kíséretében tartózkodik Kazahsztánban, mint a Shell Oil és a British Gas Energy.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!