Hírek

2006.05.04. 07:00

Bill Gates szétosztja a vagyonát. Küldd tovább!

Olvasónk szerencselevelet kapott egy ismeretlentől e-mail címére. Eszerint Bill Gates, a számítógép-guru szétosztja a vagyonát, és aki a levelet tovább küldi, kap belőle.

BAMA

Szélhámosság? Erkölcsi értelemben igen, de jogilag lehetetlen megfogni a dolgot. Hacsak anyagi kárt nem okoz a levél küldője. Ezt a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában mondták el. A legokosabb tehát, amit tehetünk, hogy kitöröljük a levelet. Csekély a valószínűsége, hogy Bill Gates, a világ egyik leggazdagabb embere, aki számítástechnikai programjainak köszönheti vagyonát, egyszer csak kapja magát, és önként megszabadul pénzétől. Ráadásul úgy, hogy egy szerencselevél-láncolat résztvevői közt osztja szét a dollármilliárdokat.

Más kérdés, ha a rendőrség büntetőügyben nyomoz, amelyben egy ilyen levelezés-hálózat fontos szerepet játszhat. Ilyenkor a csalót – mások pénzének kicsalóját – akarják elkapni. De itt egy hamiskás játékról van szó – figyelmezteti a gyakorlatias jogász a hiszékenyeket. Technikai úton persze védekezhetünk, mégpedig úgynevezett spam-szűrő, megfelelő kémprogram vagy tűzfal telepítésével. Hiszen köztudottan akár számítógép-vírust is kaphatunk az ismeretlen feladótól érkező levélben.

A kérdésnek mindamellett van egy adatvédelmi része is. Honnan tudta meg a feladó a címünket? Ezt azonban szintén nehéz kinyomozni. A legfontosabb szabály: bármivel kecsegtetnek, ha pénzt kérnek, ne küldjünk. Hogy az időnket hagyjuk-e rabolni ilyesfajta levelek tovább küldözgetésével, az a magánügyünk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!