Hírek

2006.05.15. 16:19

Biztonságban vannak az adózók adatai az APEH szerint

„Nem kerülnek illetéktelen kezekbe az elektronikus adóbevallásokban elküldött információk” – szögezte le kérdésünkre az APEH elnökhelyettese.

D.N.

Futó Iván a Magyar Nemzet tegnapi számában megjelent aggályokra reagált. A napilap azt állítja, hogy illetéktelen személyek is megismerhetik az elszámolásokban lévő személyes információkat, mivel az új bevallási rend szerint nem közvetlenül az adóhatósághoz, hanem a Miniszterelnöki Hivatalhoz érkeznek a bevallások.
Az elnökhelyettes elmondta: a rendszert a legkorszerűbb eljárással titkosították. A kormányzati portálon található Ügyfélkapu tulajdonképpen postaládaként szolgál, ahová a vállalkozások bedobják az adóbevallásukat. A dokumentum titkosított, tehát olyan, mintha egy borítékban lenne, s csak a bevallás típusát, a feladó és a címzett nevét lehet rajta látni. A tartalomba viszont illetéktelenek nem tudnak betekinteni. Az elektronikus dokumentumot ugyanis csak a kizárólag az adóhivatali számítógépes rendszerben meglévő kulccsal lehet „kibontani”. Az adóhivatal már az öszes bevallást kivette a központi rendszerből, s folyamatosan üríti az ügyfélkapus „postaládát” – magyarázta Futó. Felhívta még a figyelmet arra, hogy az adatközlés elfogadásáról küldött értesítésben ugyan technikai hiba miatt csak az szerepel, hogy az „A”-betűs bevallást elfogadta a rendszer. Ez azonban azt is tanúsítja, hogy részletes információkat tartalmazó „M”-betűs rész is megérkezett.
Tegnap délig több mint negyvenezer munkáltató küldte már el az interneten keresztül a foglalkoztatottairól szóló bevallását. Ez azt jelenti, hogy körülbelül tízezer adózó nem tartotta be a május 12-ei határidőt. Az APEH felmérése szerint 51 ezer cégnek kell mostantól csaknem 2,1 millió munkavállalóról havonta elektronikus úton adatot szolgáltatnia. Az adóhivatal a hónap végéig türelmes: nem sújtja mulasztási bírsággal azokat, akik késve vagy hibásan nyújtják be bevallásukat. Azt követően viszont akár kétszázezer forintos büntetést is kiszabhat az elmulasztott vagy téves adatközlésért.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!