Hírek

2006.05.04. 16:43

Egészségügy: fizetni fogunk egyes szolgáltatásért?

A kormány valószínűleg bevezet majd bizonyos összegű egészségügyi hozzájárulást, és megszűnhet a szabad orvosválasztás is – ezt állítja legalábbis Skultéty László, a GKI Egészség-kutató Intézet igazgatója.

Dreissiger Ágnes

Szerinte a betegek számíthatnak a recept-és vizitdíj bevezetésére is, ez utóbbira azért lenne szükség, mert „amíg minden ingyen van, a betegek egy része nem a valós igények miatt keresi fel a doktorokat, hanem például azért, mert magányos és beszélgetni szeretne valakivel.” Skultéty szerint tipikus magyar betegség a túl sok gyógyszer szedése egy adott bajra, ami azon túl, hogy az egészségbiztosítási büdzsét is megterheli, a páciensnek sem tesz jót, ezért ésszerű lenne a receptdíj bevezetése.
Akár a szabad demokraták egy biztosítós, akár a szocialista több biztosítós modell győzedelmeskedik a koalíciós tárgyalások során, a betegek számíthatnak arra, hogy a kormány bevezet bizonyos összegű fizetési hozzájárulást, úgynevezett co-paymentet. Ez azt jelenti, hogy egy adott szolgáltatás, amit a társadalombiztosítás is támogat, a páciensnek sem lesz ingyenes. Ez ma már működik bizonyos gyógyszereknél, de Skultéty szerint egyéb egészségügyi szolgáltatásoknál is bevezethetik a rendszert. Ez akkor jöhetne szóba, ha valaki „elkószál” az egészségügyben, például több orvost is felkeres ugyanazzal a problémával, amit a TB szó nélkül fizet ki többször. A szabad orvosválasztás megszűnése azt jelenti, hogy ha valaki olyan kórházban akarja gyógyíttatni magát, amellyel az adott biztosítónak nincsen szerződése, azt csak saját zsebből állhatja.


A tervekről tegnap Molnár Lajos, az SZDSZ egészségügyi miniszter-jelöltje nem árult el részleteket. Mindössze annyit közölt: egyelőre úgy tűnik, hogy a kormánykoalíció meg fog állapodni a biztosítási rendszer liberális átalakításában. Kiemelte: a koalíciós felek véleménye megegyezik abban, hogy olyan biztosítási rendszert kell kialakítani, amely megszünteti a betegek és az orvosok kiszolgáltatottságát, érvényesíti a szereplők döntési szabadságát, és erősíti a versenyt a betegek érdekében.

Dreissiger Ágnes -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!