Hírek

2006.05.19. 17:51

Egymillió romániai kerülhet vesztegzár alá

Alig egy hét alatt százezer embert szigetelt el a külvilágtól Romániában a madárinfluenza vírusa, a romániai híradók által megszólaltatott szakértők szerint ez a szám akár egymillióra is nőhet az elkövetkező napokban.

L. J.

A pánik annak ellenére dagad tovább, hogy a vírus embert még nem fertőzött meg a szomszédos országban. Csütörtökön este több órás kihallgatás után a brassói bíróság 29 napos előzetes letartóztatási parancsot adott ki Vasile Dardala nevére, aki a feketehalmi Drakom Silva csirkefarm igazgatójaként eltitkolta a madárinfluenza jelenlétét a telepen, hozzájárulva ezáltal a kór elterjedéséhez.

Pénteken 18 fertőzéses gócpontot tartottak nyilván, míg nyolc megye 25 településén a fertőzés alapos gyanúja merült fel, miután a gyorstesztek igazolták a vírus jelenlétét. A gócpontokat teljes vesztegzár alá vonták, és megkezdték az összes szárnyas kiirtását. Komoly gondot jelent a nagyvárosok biztonságos lezárása: a rendőrségnek a többszázezer lakossal rendelkező Brassó egyik negyedét is el kellett szigetelnie.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!