Hírek

2006.05.31. 18:28

El akarták tussolni az amerikaiak vérengzését

A washingtoni Fehér Ház szóvivője megígérte: közzéteszik annak a vizsgálatnak az eredményét, amelyet egy tavaly novemberi iraki vérengzés ügyében indítottak. A botrányt a Time magazin robbantotta ki, amikor megírta, hogy egy tengerészgyalogosokból álló járőr Hadita kisvárosban esztelenül lövöldözött egy utcai robbanás nyomán.

Csák E.

A katonák azt hitték, a szembejövő taxi utasai a merénylők; először annak utasait és sofőrjét lőtték agyon, majd a szomszéd házak lakóira nyitottak tüzet. Több nő és gyermek meghalt, az áldozatok száma huszonnégy volt. A járőr balszerencséjére egy iraki újságíró gyakornok felvételeket készített az áldozatokról, de lefényképezték a halottakat annak a „takarítóbrigádnak” a tagjai is, akiket a parancsnokság azért küldött, hogy eltüntessék a nyomokat.

Peter Pace tábornok, vezérkari főnök a CNN-nek elmondta: két vizsgálatot indítottak. Az egyik a vérengzés körülményeit próbálja felderíteni, a másik viszont arra összepontosít, hogyan tudták eddig eltitkolni a történteket. John Murtha pennsylvaniai szenátor attól tart: ha a gyilkosságok beigazolódnak, az többet árt az USA iraki katonai fellépésének, mint az Abu Graib börtönben folytatott kínzások leleplezése.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!