Hírek

2006.05.10. 10:51

Élettársam van, kaphatok majd özvegyi nyugdíjat?

EGYÜTTÉLÉS Olvasónk együtt él valakivel, de nem házasodtak össze. Az asszony azt szeretné tudni, ily módon is jogosult lenne-e bármelyikük az özvegyi nyugdíjra a másik halála esetén.

BAMA

Özvegyi nyugdíjat a magára maradt házastárs vagy élettárs kaphat. Erre dr. Schneider Péter ügyvéd hívta fel a figyelmet. Hozzátette: férj és feleség esetében feltétel, hogy az elhunyt házastárs a halál idején már rokkantsági vagy öregségi nyugdíjra legyen jogosult. Ha tehát például egy egészséges harmincéves férfi autóbalesetben meghal, özvegyének nem jár a juttatás.

Ha élettársakról van szó, megfelelő körülmények mellett – lásd feljebb – szintén kaphat a magára maradt fél özvegyi nyugdíjat. De ez esetben szükséges az is, hogy az elhunyttal annak haláláig legalább tíz évig együtt éljen. Vagy ezen időn belül közös gyermekük szülessen. Ha tehát egy húszéves fiatal nő hozzámegy egy idős férfihoz, két évig együtt él vele, és nem születik gyermekük, özvegyi nyugdíj sincsen.

Hogy mikor jár az öregségi és a rokkantsági nyugdíj, annak nagyon sok esete lehetséges – mondta a jogi szakember. Az élettársi kapcsolatot egyébként sehol nem kell külön bejelenteni. Ez a forma érzelmi és gazdasági közösséget jelent: lelki összetartozást és közös háztartást. Ahogy a régiek találóan mondták: „közös asztal, közös ágy”. Az özvegyi nyugdíjhoz a fent leírt helyzetben persze igazolni kell: a két fél valóban együtt élt. A házasságkötésről a házassági anyakönyv tanúskodik, az élettársi kapcsolatról mondjuk a közös rezsiszámlák.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!