Hírek

2006.05.17. 19:41

Ellenállást szülne a kötelező társulás?

Megszüntetné a megyéket, és helyettük a kistérségi és a regionális szint megerősítésével alakítaná át az önkormányzati rendszert a Községek, Kistelepülések és Kistérségek Országos Önkormányzati Szövetségének (KÖSZ) kistérségi tagozata.

Vég Márton

„A kistelepülések egy része önállóan nem tudja ellátni feladatait, ezért a magasabb szintű szolgáltatások érdekében csak a társulás jelenthet megoldást számukra” – mondta szerdán Wekler Ferenc. A KÖSZ elnöke hozzátette: támogatják, hogy a kistérségek törvényben szabályozott önkormányzati szintté váljanak, és a településektől vállaljanak át feladatokat. „Az egészségügy, az oktatás, a hulladékgazdálkodás és a településfejlesztés lehetnének azok a területek, ahol a kistérség hatékonyabban tudna működni a településnél” – szögezte le Wekler Ferenc.

A KÖSZ ugyanakkor hangsúlyozza, hogy az átalakítás nem vezetne a települési önkormányzatok megszűnéséhez, hiszen azok szabadon dönthetnek arról, hogy mely feladatokat ruházzák át a kistérségi társulásokra. „Biztosan lenne ellenállás, ha kötelezővé tennék a társulást, hiszen az a függetlenség egy részének feladásával jár” – mondta lapunknak Babák Mihály, Szarvas polgármestere. Jelenleg 168 önkéntesen létrejött kistérségi társulás működik az országban, köztük van olyan is, amelybe több mint 70 település tartozik.

A kormány a régiók pártján áll

A KÖSZ is meghívást kapott Gyurcsány Ferenc kijelölt miniszterelnöktől jövő keddre, hogy a szövetség is vegyen részt a közigazgatási rendszer átalakításának témájában tartandó egyeztetésen. A kormány elkötelezett a reform mellett: elképzeléseik szerint ha a 19 megye helyett 6 régió és Budapest látná el a középszintű igazgatási funkciókat, akkor számos testület és szerv válna feleslegessé, így megszüntethetővé. A települési önkormányzatok számának csökkentéséről nincs szó, de az egyes szintek feladatkörének meghatározásáról a vita borítékolható, hiszen abban még az MSZP és az SZDSZ közötti koalíciós tárgyalások sem vezettek eredményre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!