Hírek

2006.05.31. 18:12

Előbb-utóbb minden diplomás fizetni fog, állítja az ellenzék

Tisztázta a koalíció a felsőoktatásban bevezetendő utólagos képzési hozzájárulással kapcsolatos terveit. Szerdán Szabó Zoltán, az MSZP szakpolitikusa a távirati irodának azt mondta: az idén felvételizők még nem, de a 2007-ben az államilag finanszírozott felsőoktatásba kerülők már fizetnék az utólagos díjat. Szabó megerősítette, a diplomásoknak akkor kellene fizetniük, ha éves jövedelmük eléri a mindenkori havi minimálbér 40-szeresét – ez jelenleg bruttó 208 ezer forint.

Tibay Gábor

Szabó Zoltán úgy vélte, lesznek olyanok, akik közvetlenül a munkába állás után el kell, hogy kezdjék a törlesztést – mely a tervek szerint a bruttó jövedelem három százaléka lenne –, de lesznek olyanok is, akik csak tíz-tizenöt év után csatlakoznának a visszafizetőkhöz. A politikus azt mondta, az állam számottevő bevételre először 2015 táján számíthat a hozzájárulásból. Hozzátette, pozitív parlamenti szavazás esetén az elképzelésből júliusra törvény születhet.

A Fidesz szükségtelennek tartja a tandíjfizetés ezen módját, és nem is támogatja azt. Sió László, az ellenzéki párt oktatási kabinetjének vezetője szerint egyszerűen hazudott a koalíció akkor, mikor a választások előtt tagadta a tandíj bevezetésének szándékát. „Mivel nem volt kormányváltás, a koalíció nem hivatkozhat új helyzetre, és arra sem, hogy nem volt tisztában azzal, mit vesz át” – mondta lapunknak. A politikus a hozzájárulást az államilag finanszírozott képzés végének minősítette. Rámutatott arra is, hogy a költségtérítéses szakok is jóval többe kerülnek majd, mint jelenleg. A kormányprogramban ugyanis az szerepel, hogy a költségtérítéses képzések díjai nem lehetnek alacsonyabbak a képzési és fenntartási normatíva együttes összegénél: márpedig ez a jelenleg szedett tandíjaknál lényegesen magasabb. Sió László szerint az átlagos jövedelmű családok nem is tudják majd megfizetni az ilyen képzést.

Az oktatáspolitikus hozzátette: félrevezető és cinikus a jövedelmi határ számítása, mivel 120-150 ezer forintos nettó bér után már fizetni kell: e kategóriába pedig nem csak a sikerszakmák, de például a tanítók, tanárok is – lényegében valamennyi diplomás – beletartoznak majd.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!